Učím, jak se obklopovat angličtinou! Petra Šolcová, Živnostník roku 2023 Královéhradeckého kraje

30. říjen 2023

Víte, že se říká: Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. Každý z nás se určitě o pravdivosti tohoto rčení několikrát v životě přesvědčil, když třeba vyrazil někam na cesty do světa za poznáním nebo jen na dovolenou. Představíme vám lektorku a jazykovou koučku Petru Šolcovou z Náchodska, která jazyky miluje, a i když zpočátku také prý nevěděla, jak na ně.

Dnes Petra Šolcová učí studenty, díky své výjimečné online výuce, doslova od Vancouveru po Tokio. Ostatně za to obdržela titul Živnostník roku 2023 Královéhradeckého kraje.

Gratulujeme k ocenění.
Děkuji, byla to samozřejmě obrovská radost.

Kolikrát jste člověkem, když se podíváme na ono známé rčení?
To je dobrá otázka. Ale je vždy těžké na ni odpovědět. Jazyků umím několik, ovládám angličtinu, němčinu a přihlásila bych se ještě ke španělštině. A další jazyky jsou spíše na takové základní úrovni. Domluvím se, když je to nutné, ale nějak bych se tím neprezentovala.

Fíglů je dost. Je to komplex věcí, které napomáhají tomu, abychom se rozmluvili a začali rozumět v cizím jazyce. To předávám dál.
Petra Šolcová, lektorka a jazyková koučka, Živnostník roku 2023 Královéhradeckého kraje

Jak to bylo s tou vaší láskou k jazykům? Prý to byla láska odmalička, ale také tam byly nějaké brzdy, které člověka zastaví a říká si, já na to nemám.
Myslím si, že tohle známe úplně všichni, když se začínáme učit cizí jazyk. Já jsem začala s angličtinou a hned jsem přidala i němčinu. A zjistila jsem, že to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát, abychom dosáhli nějaké komunikativní úrovně. Se způsobem výuky, který známe ze školy, se to úplně neslučuje. Nebo aspoň já jsem to tak zažívala . Trvalo nějakou dobu, než jsem se rozmluvila, takže jsem hledala nějaké způsoby, jak se učit sama a jinak. Dnes to předávám dál.

Čtěte také

Takže jste na ten v uvozovkách fígl přišla sama?
Ano. A těch fíglů je celkem dost. Je to vlastně takový komplex věcí, které napomáhají tomu, abychom se rozmluvili a začali rozumět v cizím jazyce. A to teď předávám dál.

Je to problém, že nerozumíme, nechce se nám mluvit nebo se možná stydíme, bojíme se mluvit. Do žádných diskuzí nebo debat se nepouštíme.
To je pravda. Je zapotřebí určitě odbourat ostych, ale zároveň ani ne na nějaké gramatice a slovní zásobě. Já třeba ukazuji studentům, jak se učit jazyky prostřednictvím toho, že se začnou angličtinou obklopovat a podobně. Jako to máme v dětství, také začínáme tím, že slyšíme maminku, potom později širší okolí a učíme se.

Co to přesně znamená obklopovat se angličtinou, když všichni mluví česky?
V Česku to jde úplně krásně. Zvláště v době internetu, kdy můžeme poslouchat angličtinu na každém kroku. Vytvořila jsem takový online klub, kde učím studenty prostřednictvím úplně jednoduchých příběhů, se kterými se může začátečník naučit rozumět angličtině a mluvit anglicky. Jsou tam stovky videí a audionahrávek, sady slovíček, vše si to člověk postahuje a začne. Nemusí nikde nic dohledávat. Dnes je tolik materiálů volně k dispozici na internetu, až je to téměř nevýhoda, že se v nich ani nedokážeme zorientovat, co a jak máme dělat. Takže se snažím ukazovat jiné, efektivní cesty k učení. Aby nás to bavilo, protože to je podle mě základ, aby vás to chytlo.

Čtěte také

V čem to tedy je? Kdybyste měla nějaký z těch vašich fíglů či pravidel, na která jste postupně přišla, naznačit? Co děláme špatně?
Učíme se jazyk izolovaně. Učíme se třeba holá slovíčka a pak je nedokážeme poskládat do vět. A jak to změnit? Začít poslouchat angličtinu od nějakých prvních větiček, kdy se naučíme jen několik slovíček. A začít se obklopovat úplně jednoduchými příběhy.

I když tomu úplně nerozumím?
Dá se to udělat tak, aby tomu člověk rozuměl. Protože tím, že už umím česky, tak využívám i překlady, aby člověk viděl, co poslouchá. A pak se teprve začíná obklopovat angličtinou. Takže ví, o čem příběh je. A mozek má neuvěřitelnou schopnost se k tomu porozumění dopracovat, když mu napomůžeme. A samozřejmě podporujeme to i slovní zásobou, kterou vstřebáváme. Dokážeme tedy porozumět mluvenému slovu poměrně rychle. A je zajímavé, že tato dovednost se dá vypěstovat i v dospělosti. Výzkumy potvrzují, že se na tom dá krásně pracovat. Můžeme poslouchat třeba cestou do práce, na procházce, někdo poslouchá při sportu, zkrátka dá se to hezky zapojit do každodenního života. V dnešním hektickém světě, kdy každý někam spěchá, nemá čas si sednout a učit se cizí jazyk, tak je tohle podle mě řešení.

Díky angličtině poznávají lidé nové možnosti. Otvírá se jim brána do světa, jsou nezávislejší, získávají sebevědomí. Jen samá pozitiva.
Petra Šolcová, lektorka a jazyková koučka, Živnostník roku 2023 Královéhradeckého kraje

Je dobré se třeba dívat na ty cizí televizní seriály a sledovat pod tím české titulky?
Určitě ano, rozhodně to pomáhá. Ale samozřejmě záleží trošku už na naší jazykové úrovni, protože když se chceme posunout v angličtině nebo dalších jazycích, tak je fajn si to, co poslouchám, tomu trošku přizpůsobit. Abych měla šanci tomu porozumět. Takže začátečník by se asi neměl začít úplně obklopovat seriály nebo poslouchat rozhlas, ale může začít nějakými jednoduššími příběhy, které jsou uzpůsobeny přímo pro studenty. A přes ty se postupně dostat i k těm seriálům.

Čtěte také

Jak to tedy bylo s jazykovou školou, kterou jste vybudovala?
Je to dávno, začala jsem před 20 lety s výukou. Vzniklo to tak, že jsem vůbec netušila, že budu jednou učit angličtinu. Vdala jsem se z lásky a přišly povinnosti. Tam jsem zjistila, že bych se měla nějakým způsobem začít i živit. Ačkoliv jsem studovala na tlumočnici-překladatelku, tak mě jako první napadla výuka a tam jsem už po první hodině zjistila, že mě výuka dospělých nesmírně baví, že na to mám talent. A také, že lidi to se mnou baví. Tak se to celé rozjelo.

A rozrostlo se to do obrovských rozměrů.
Tenkrát naše jazyková škola měla kolem 30 lektorů. Teď jich je kolem tisíce. Dnes v online prostředí je to o úplně jiných číslech. V jedné mé éře jsem učila v různých zemích světa online, teď se soustředím převážně na Českou republiku. Mými kurzy efektivního učení angličtiny na Englišce prošlo přes 45 000 studentů.

Petra Šolcová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kdo využívá této možnosti online výuky nejvíc?
Jsou to nejčastěji ženy, které mají aktivní přístup k životu, chtějí cestovat, chtějí se zlepšovat obecně v angličtině, ale i v dalších věcech, které se týkají osobního rozvoje. A díky angličtině poznávají úplně nové možnosti. Otevírá se jim brána do světa a jsou nezávislejší, získávají lepší sebevědomí, takže to má jen samá pozitiva. Převážně to jsou ženy v produktivním věku, ale máme tam i menší kategorii žen babiček, které třeba mají vnoučata v zahraničí a také se chtějí domluvit. Musím říct, že ženy, které navštěvují můj klub, ale jsou tam i muži, jsou naprosto úžasní v tom, jak jsou samostatní a cestují.

Čtěte také

Tedy opravdu v kterémkoliv věku se dá začít s cizím jazykem?
Ano. Určitě čím dříve začnete, tak to má výhody, ale rozhodně nás věk v tomto nemusí brzdit.

Člověk musí jen chtít, to je asi základ. Co si ale počít, když chci a stejně nevidím žádný výsledek?
Aby nás to motivovalo, tak musí být vidět výsledky. Proto to chce změnit trošku způsob učení, pokud to nikam nevede. Nezačínám ten jazyk používat, ale učím se třeba jen gramatiku, slovní zásobu, ale nedokáži komunikovat nebo nerozumím, tak je pravděpodobně potřeba trošku změnit způsob učení. On se z toho potom stává velký koníček, že to, co člověk dělá v češtině, tak najednou dělá i v angličtině s velkou radostí. Pokud někdo třeba rád čte knížky, tak je může číst klidně i v angličtině, sledovat filmy, poslouchat pořady v angličtině. Těch možností je spousta.

Petra Šolcová a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaké máte další sny a plány do budoucna, Petro?
Mám velké plány, protože bych chtěla napomoci České republice k tomu, abychom se učili jazyky s láskou. A protože se mi na Englišce velmi daří, tak bych ráda založila i nadaci, která bude pomáhat těm, kteří až takový dar řeči nemají. Ráda bych se zaměřila na děti jednak s poruchou autistického spektra a s Downovým syndromem a obecně pomáhala i rodičům těchto dětí.

Tak milí přátelé, můžete to na Englišce zkusit. Naším hostem byla lektorka a jazyková koučka Petra Šolcová, která obdržela titul Živnostník roku 2023 Královéhradeckého kraje.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související