U oblíbené polské tržnice v městečku Kudowa-Zdrój nově zastavují autobusové linky z Náchoda

2. srpen 2023 07:43

Nakupování v polském lázeňském městečku Kudowa-Zdrój je pro Čechy bez vlastního auta jednodušší. Pravidelné autobusové linky z Náchoda totiž nově zastavují přímo před polskou tržnicí, linka je navíc prodloužená k vlakovému nádraží. Kolik lidí novinku zatím využilo, to zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Čtěte také

Od rána zastavily u tržnice dva autobusy z Česka. Vystoupily z nich necelé dvě desítky lidí. Hovořil jsem s asi polovinou z nich a ani jeden z cestujících nevěděl, že linka nově zastavuje přímo u tržnice. A když u ní mohli vystoupit, bylo to pro ně příjemné překvapení. Dříve totiž museli k tržnici od zastávky ve městě, což je zhruba půl kilometru.

Teď je to mezi stánky jen pár desítek metrů a po ruce jsou i dva kamenné supermarkety. Ve všední dny zastavují autobusy z Náchoda u tržnice v městečku Kudowa-Zdrój čtyřikrát a v sobotu dokonce sedmkrát.

V polské tržnici i okolních obchodech si v minulých letech zvykla nakupovat řada Čechů z příhraničí, v době vysoké inflace jezdili i lidé z vnitrozemí. Říkali, že se jim to s ohledem na ceny vyplatí. Jak je to teď?

Čtěte také

Ty, se kterým jsem mluvil, a byly to v drtivé většině seniorky, tak s nadšením popisovaly, co vše se vyplatí v Polsku kupovat. Ať už jde o cigarety, cukrovinky, maso nebo uzeniny. Chválily si, pro mne překvapivě, i polské pivo. A další měla v nákupní tašce třeba i oblečení. Každopádně se shodly na tom, že v Polsku je stále levněji než v Česku.

Evidentně si to myslí i řada dalších lidí, protože dnes v Polsku hodně pršelo, přesto bylo parkoviště za tržnicí téměř plné a najít třeba místo pro zaparkování auta u zmiňovaných nedalekých supermarketů byl doslova nadlidský úkol. A většina těch automobilů má českou registrační značku.

Kromě nákupů na tržnici a v obchodech mířila v minulosti řada Čechů i na polské čerpací stanice. Vyplatí se tankovat v Polsku i teď, třeba i s ohledem na změnu spotřební daně u nafty, která tady začala platit 1. srpna?

Čtěte také

Například na první polské čerpací stanici za hranicemi stojí základní nafta 6 zlotých a 44 grošů. To je s ohledem na kurz zhruba 34 korun a 70 haléřů. A v Náchodě, na benzínce stejné značky, je to 34 korun a 30 haléřů. Jinde v Česku se dá nafta koupit ještě o něco levněji, ale také dráž.

Podobné je to i u benzínu. Ten je nyní v Polsku, a opět vezmu cenu z oné čerpací stanice hned za hranicemi, v přepočtu za zhruba 36 korun. Každopádně platí, že jezdit do Polska jen kvůli nákupu pohonných hmot se podle mého názoru nevyplatí.

O tom, že čeští řidiči to vidí podobně, podle mne svědčí to, že stojany u polských pump jsou dnes téměř bez českých aut.

Spustit audio

Související