Tváře klientů z královédvorského Domova pro seniory se objeví v novém kalendáři

29. červen 2023 08:24

Z klientů Domova pro seniory ze Dvora Králové nad Labem se na jeden den stali fotomodelové. Dvanáct se jich objeví na speciálně vyrobeném kalendáři, z dalších snímků připraví fotografové veřejnou výstavu. Kulisami pro focení se stal areál Hospitalu Kuks.  

Čtěte také

Jedna z místností národní kulturní památky, Hospitalu Kuks nedaleko Dvora Králové nad Labem, se dočasně změnila na kosmetický salón a kadeřnictví. Zatímco kadeřnice Tereza u dveří jednomu ze seniorů upravuje vlasy, u okna se kosmetička Eliška věnuje paní Haně. „Tak, je to dobré. Podíváme se na svět!“

Pro Hanu je tento den skutečně mimořádný. Nejen, že se z ní stala fotomodelka, ale dozvídám se pro mě neuvěřitelnou věc. „Je to poprvé v životě, co jsem nalíčená.
„Jste nádherná, klobouček dolů, zní pochvalná slova od kosmetičky.
„Nejsem to ale já, odpovídá s úsměvem paní Hana.

Zatímco Hana si na focení musí počkat, Karel už v doprovodu jedné z pracovnic domova míří do zahrady Hospitalu Kuks. „Těším se. Nevím ale co mě čeká, bude to zajímavé.

„Usmívat se, nedýchat, nemrkat. Tři, dva, jedna, cvak, jsou slyšet pokyny fotografa.

Čtěte také

Pořizování snímků zpovzdálí pozoruje ředitelka královéhradeckého Domova pro seniory Ludmila Lorencová. „Smyslem této naší akce je především ukázat důstojnost seniorů. Pozdvihnout je a vyvézt na nějaké zajímavé místo. A tím samozřejmě také ukázat krásu onoho místa, kde se fotíme.

Samotné fotografování bude trvat několik hodin a následné vybírání a přebírání snímků potom asi ještě déle. „To bude trvat jistě mnoho dní. Je to vždy na etapy, postupně zužujeme ten výběr. Je to někdy náročné, jindy se u toho zasmějeme. Prostě, je to krásná práce, dodává Ludmila Lorencová.

Z fotek pořízených v areálu Hospitalu Kuks u Dvora Králové nad Labem vznikne nejen unikátní kalendář, ale také výstava. Ta bude k vidění od 12. prosince v areálu hradecké univerzity.

Spustit audio

Související