Klienti domu s pečovatelskou službou ve Dvoře Králové si užívají bubnování a zejména návštěvy dětí

22. prosinec 2022 07:50

Ve dvou domech s pečovatelskou službou ve Dvoře Králové nad Labem žije 90 seniorů. Někteří tráví většinu dne ve svých bytech, jiní vyhledávají nejrůznější aktivity. Společně s pracovníky zařízení podnikají výlety nebo vyráží do kina, zábavu si ale dokáží najít i uvnitř domova. 

Tak dámy, jdeme na to!“ Společenská místnost domu s pečovatelskou službou ve Dvoře Králové nad Labem. Na židlích tedy sedí sedm seniorek, před sebou mají velké gumové míče a v rukou paličky, které se používají k bubnování.

Čtěte také

A pod vedením Kláry Šrámkové nacvičují vystoupení, se kterým se běžně představují na veřejnosti. Všem sedmi dámám to jde skvěle. „Většinou nás chodí i víc, ale máme teď větší nemocnost. Všechny dámy mají hudební sluch a krásně drží rytmus. Nemohu vyzdvihnout jen jednu, všechny jsou moc statečné a šikovné.

Paní Anežka bubnuj ráda a baví ji i další aktivity, který pro ni i ostatní obyvatele Domu s pečovatelskou službou personál chystá. "Třeba nás baví, když za námi přijdou děti. V tu chvíli se stáváme mladšími a děti naopak maličko zestárnou, říká s úsměvem.

O chvíli později právě děti z mateřské školy dorazily. Před seniory krátce vystoupily a zazpívaly, dočkaly se také zaslouženého potlesku. A následně začaly společně se seniory vyrábět vánoční dekorace. Jako první je to stromeček z papíru.

Čtěte také

A při společném tvoření se probírají i další věci, třeba jízda na koni. „Je to naše společná láska. A práce nám jde také pěkně od ruky, jak vidíte, říká s úsměvem jedna ze seniorek.

Podobných aktivit je v obou domech s pečovatelskou službou ve Dvoře Králové nad Labem celá řada. Senioři třeba společně chodí do kina. Jeden z klientů byl v kině dokonce po neuvěřitelných 71 letech.

A mezi další, velmi oblíbenou zábavu, patří jednou měsíčně hudební odpoledne. Při tom posledním senioři společně tancovali mazurku.

Spustit audio

Související