Tříkrálová bábovka od paní Mirky. K+M+B mají přinést do obydlí klid

Je 6. ledna a k dnešnímu dni se vztahuje pranostika: Na tři krále - zima stále. Nebo také - mrzne stále. Tyto pranostiky určitě znáte, ale jedna se do pořadu o vaření hodí: Na Tři Krále mnoho hvězd - urodí se hodně bramborů.

Tři Králové - Kašpar, Melichar a Baltazar je prastará tradice, právě písmena K+M+B mají přinést do obydlí klid.

V tento den začíná masopust a v novodobé historii se v některých rodinách odstrojuje vánoční stromeček.

Jestli budete odstrojovat stromeček - to netušíme, ale pokud budete vařit dnes s námi a připravíte si pečenou hlívu ústřičnou s bramborovo - celerovou kaší, tak máte opravdu bezmasé jídlo.

A abychom byli styloví, tak pro vás máme jeden recept od posluchačky paní Mirky, jedná se o tříkrálovou bábovku.

Suroviny:

hrst rozinek, 250 g cukru moučky, 5 vajec, 1 vanilkový cukr, 250 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 150 ml tmavého rumu, 100 g kešu oříšků nasekaných nadrobno, tuk a mouku na vysypání.

Postup:

Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. moučkový cukr ušleháme se žloutky do pěny, vmícháme vanilkový cukr, mouku s práškem do pečiva, olej, rum, kešu oříšky, slité a okapané rozinky a nakonec zapracujeme tuhý sníh z bílků.

Formu na bábovku – nebo formičky na malé bábovky – pečlivě vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem do 2/3 těstem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních.

Bábovka

No a pokud budete chtít mít bábovku ještě lepší, udělejte si domácí karamel.

Lžíci vody promícháme s cukrem a ve vyšším hrnci ho za stálého míchání necháme rozpustit až zkaramelizuje.

Vmícháme horkou smetanu a rozmícháme. Pozor, smetana při vlití do hrnce vzkypí, tak míchejte opatrně.

Jakmile je karamel důkladně rozmíchaný hrnec odstavíme a necháme zchladnout.

Bábovku vyklopíme a polijeme karamelem.

Máte také recept, který stojí za to odvysílat v našem pořadu Vaříme s Habadějem? Pošlete nám ho na adresu: varime@hk.rozhlas.cz

Psát můžete celý měsíc leden a vyhrát můžete voucher na oběd či večeři v restauraci Atlanta v Hradci Králové v hodnotě 500 korun.

03126186.jpeg
autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?