Tříkrálová bábovka od paní Mirky. K+M+B mají přinést do obydlí klid
Je 6. ledna a k dnešnímu dni se vztahuje pranostika: Na tři krále - zima stále. Nebo také - mrzne stále. Tyto pranostiky určitě znáte, ale jedna se do pořadu o vaření hodí: Na Tři Krále mnoho hvězd - urodí se hodně bramborů.
Tři Králové - Kašpar, Melichar a Baltazar je prastará tradice, právě písmena K+M+B mají přinést do obydlí klid.
V tento den začíná masopust a v novodobé historii se v některých rodinách odstrojuje vánoční stromeček.
Jestli budete odstrojovat stromeček - to netušíme, ale pokud budete vařit dnes s námi a připravíte si pečenou hlívu ústřičnou s bramborovo - celerovou kaší, tak máte opravdu bezmasé jídlo.
A abychom byli styloví, tak pro vás máme jeden recept od posluchačky paní Mirky, jedná se o tříkrálovou bábovku.
Suroviny:
hrst rozinek, 250 g cukru moučky, 5 vajec, 1 vanilkový cukr, 250 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 150 ml tmavého rumu, 100 g kešu oříšků nasekaných nadrobno, tuk a mouku na vysypání.
Postup:
Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. moučkový cukr ušleháme se žloutky do pěny, vmícháme vanilkový cukr, mouku s práškem do pečiva, olej, rum, kešu oříšky, slité a okapané rozinky a nakonec zapracujeme tuhý sníh z bílků.
Formu na bábovku – nebo formičky na malé bábovky – pečlivě vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem do 2/3 těstem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních.
No a pokud budete chtít mít bábovku ještě lepší, udělejte si domácí karamel.
Lžíci vody promícháme s cukrem a ve vyšším hrnci ho za stálého míchání necháme rozpustit až zkaramelizuje.
Vmícháme horkou smetanu a rozmícháme. Pozor, smetana při vlití do hrnce vzkypí, tak míchejte opatrně.
Jakmile je karamel důkladně rozmíchaný hrnec odstavíme a necháme zchladnout.
Bábovku vyklopíme a polijeme karamelem.
Máte také recept, který stojí za to odvysílat v našem pořadu Vaříme s Habadějem? Pošlete nám ho na adresu: varime@hk.rozhlas.cz
Psát můžete celý měsíc leden a vyhrát můžete voucher na oběd či večeři v restauraci Atlanta v Hradci Králové v hodnotě 500 korun.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.