Třetí dávku vakcíny proti koronaviru dostalo v Královéhradeckém kraji zatím 1600 lidí

15. říjen 2021 14:49

Už několik týdnů očkují zdravotníci v případě potřeby třetí dávku vakcíny proti koronaviru. Vakcín prakticky od všech výrobců by měl být v Královéhradeckém kraji dostatek. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Kolik lidí v Královéhradeckém kraji už má třetí očkování proti koronaviru za sebou?

Čtěte také

Očkuje se od 20. září a postupně číslo očkovaných roste. V Královéhradeckém kraji je posilující třetí dávkou aktuálně očkováno kolem 1600 lidí. Zatím se očkují lidé po osmi měsících od první dávky, tedy od ledna.

V lednu byli očkováni převážně zdravotníci nebo opravdu rizikoví pacienti. Celkem byly za leden vyočkovány necelé tři tisíce dávek. Teď tedy 1600, z čehož vyplývá, že ne všichni v lednu očkovaní si už přišli pro třetí dávku.

Podle vakcinologické společnosti by se interval mezi podáním druhé a třetí dávky měl zkrátit na šest měsíců, je to reálné?

Čtěte také

Podle krajského koordinátora očkování Jaroslava Malého, který se odvolal právě na informace vakcinologické společnosti, by tahle změna měla začít platit možná už od začátku příštího týdne, tedy od pondělí 18. října.

Šestiměsíční interval je v souladu s tím, co uvádějí jednotliví výrobci vakcín. Ani zkrácení intervalu na šest měsíců, pokud k němu skutečně dojde, by ale nemělo způsobit fronty nebo zavinit nedostatek vakcín, těch, kteří by měli v dohledné době třetí dávku dostat, není tolik.

Na trhu jsou vakcíny od různých výrobců. Jak mají postupovat lidé, kteří už byli dvakrát očkovaní? Mohou si vybrat jakou vakcínu si dají nechat aplikovat?

Čtěte také

Vakcín je podle Jaroslava Malého dostatek, a to prakticky od všech výrobců. Praktičtí lékaři mají teď dostatek vakcín především Moderna a Pfizer. Ti, kteří dostali první dvě dávky od společnosti Astra Zeneca, se mohou nechat přeočkovat i vakcínou mRNA, tedy právě Modernou nebo Pfizerem.

A pokud jde o samotné termíny očkování, zatím by měli na očkování zamířit především ti, které k tomu vyzvou lékaři. Postupně se ale dá očekávat, že s přibývajícím časem si o třetí dávku bude moci po uplynutí šestiměsíční lhůty od druhé dávky říct každý, kdo bude chtít.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související