Treska v parmezánové krustě pohladí vaše chuťové pohárky

Treska je chutná ryba
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci.

Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Chutně připravená treska v parmezánové krustě je recept na zdravý a lehký hlavní chod, ke kterému na večeři postačí kousek pečiva, na oběd zase bramborová příloha.

Co budete potřebovat:

4 kousky mraženého filé z tresky (předem nerozmražujte)
4 plátky bílého toustového chleba
20 g strouhaného parmezánu
1 bílý jogurt
2 lžíce másla
1/2 lžičky soli

Treska (ilustr. obr.)

Postup přípravy tresky v parmazánové krustě:
Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů. Pekáček, do kterého se rybí kousky vejdou těsně vedle sebe v jedné vrstvě, vymažte necelou lžící másla. Rybí filé omyjte pod studenou tekoucí vodou, lehce utřete papírovou utěrkou a naskládejte do pekáčku.
Rybí kousky jemně osolte, zalijte jogurtem a lžící jogurt rozetřete.
V kuchyňském robotu nasekejte najemno toustový chléb. Přidejte parmezán a ještě krátce promixujte, aby se vše promíchalo. Touto směsí posypte rybí kousky a na závěr ještě poklaďte malými kousky zbývajícího másla.
Pekáček vložte do horké trouby a zapékejte 25 minut.
Podávejte s bramborami, bramborovou kaší nebo s hranolkami.

Pět lahodných důvodů pro tresku:

* Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky.

* Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře, v němž se předem nechala 4 hodiny rozležet.

* Její pevné maso se hodí k restování. Delikátní a přitom rychlé je pouhé usmažení tresčích filetů na másle.

* Treska je i velmi lahodná zapečená, ať už jen s bramborami, nebo se zeleninou a smetanou.

* Stranou nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží i grilují, uzené ochutí pikantní přílohové omáčky.

Treska (ilustr. obr.)