Tip na víkend: Za poklady Broumovska, Rock for People, Náchod 1254 i závod Krakonošův cyklomaratón

12. červen 2024

Jako každý víkend se i tuto sobotu a neděli v Královéhradeckém kraji uskuteční řada zajímavých akcí. Máme pro vás pozvánky na ty nejzajímavější z nich.

Hudební festival Rock for People se koná od 12. do 15. června 2024 v hradeckém multifunkčním Parku 360 na královéhradeckém letišti. Mezi největší hvězdy, které letos vystoupí, patří The Offspring či Avril Lavigne. Rock for People je festival evropského významu a je také průkopníkem v oblasti udržitelnosti a ekologie. Dlouhodobě se vedle svého udržitelného přístupu věnuje také osvětě v diskuzních panelech. Využívá alternativní zdroje energie (vodík, slunce a vítr) k pohánění pódií, třídí na 17 druhů odpadu, nabízí bohatou stravu pouze z rostlinných surovin a využívá bezemisní dopravu.

Čtěte také

Novopackou muzejní noc pořádá v pátek 14.6. od 17:00 hodin Městské muzeum Nová Paka - Klenotnice drahých kamenů. V prostorách muzea se současně koná výstava s názvem Dřevo a kámen v rukách Vojty Suchardy, od jehož narození v Nové Pace letos uplynulo 140 let. Výstava v Suchardově domě v Nové Pace bude přístupná až do 22. září.

Muzejní noc Hořice 2024 v pátek 14.6. od 16:00 do 22:00. Tradiční Muzejní noc v Hořicích se zaměří nejen na stálé expozice, ale především na probíhající výstavu Stehem, tahem, věnovanou Dívčí průmyslové škole Vesně v Hořicích. Na tu naváží nejen výtvarné dílny, ale doprovodí ji také komentovaná prohlídka i promítání filmu Vražda ing. Čerta Ester Krumbachové.

Pěvecký sbor ve Valdštejnské lodžii u Jičína v pátek 14.6. od 19:00. Händel, Dvořák, Verdi, melodie z Broadwaye a gospel music v podání pěveckého sboru z USA pod vedením pastora Michala Šusta, který v době komunismu emigroval z Československa do USA. „Vertical Voices" jsou zájezdovou hudební skupinou představující výběr vokalistů a instrumentalistů z větších stálých hudebních těles ve Spojených státech amerických.

Bornfloss léto 2024 se koná 14. až 15.6.2024. Dvoudenní letní festival rockové hudby odehrávající se v areálu Bornfloss vedle textilní továrny. Letos si užijete již XV. ročník. Občerstvení zajištěno a pro ty, kteří nepospíchají domů možnost stanování. Vystoupí např. kapely S.N.A.D., The fialky, S.P.S.

Výstavy fotografií staveb z Královéhradeckého kraje nominovaných na Českou cenu za architekturu v letech 2016-2023 je jako venkovní prezentace instalovaná na Riegrově náměstí před hotelem Černigov v Hradci Králové od 15. června do 15. července.

SkálaFest v Letním kině Skála Boháňka v sobotu 15.6. od 14:00 do 21:00. 1.setkání amatérských folk-country skupin a písničkářů, vystopí kapely Frak, TrNKa a CF Sisturm, písničkáři Standa Štěp, Libor Bradáček a Renata Moravcová.

Čtěte také

SUN RUN CROSS ve Ski areálu Máchovka v Nové Pace v sobotu 15.6. od 9:30 do 12:00. 9. ročník běžeckého závodu, trať 5 km + dětské závody. Na tuto akci potom odpoledne od 12:00 do 16:00 naváže NOVOPACKÝ MTB CROSS.

Oslavy 100 let včelařského spolku v Opočně v sobotu 15.6. od 9:00 do 12:00. V sobotu to v klášterní zahradě bude vonět po medu! Přiblížení včelařství nejen ochutnávkou medů opočenských včelařů, ale i možností nahlédnout do včelích úlů. Včelí úly budou tentokrát bez včel, ale návštěvníci se budou moci podívat na včely v proskleném úle. Prohlídka kláštera od 11:00.

Soutěžní rozárium v Hradci Králové - Kuklenách pořádá "Dny otevřených dveří" v následujících dnech: 15.6.2024 od 13 do 17 hodin a od 16.6.2024 až do 30.6.2024 denně od 9 do 17 hodin. Srdečně zveme veřejnost k návštěvě!

Cena města Jičína v sobotu 15.6. 10. ročník tradičního závodu motocyklů a sajdkár.

Po stopách renesance, to je název komentované prohlídka historického centra Hradce Králové v sobotu 15.6. od 15:00 do 16:30. Sraz je u sochy Jana Žižky v Žižkových sadech.

Krakonošův cyklomaratón v sobotu 15.6. Účastnicky i divácky atraktivní horský závod silničních kol přes hřebeny Krkonoš a Česko-polské pohraničí. Slavnostní start závodu obou kategorií proběhne v Trutnově u Společenského centra UFFO. Tradičně se soutěží na dlouhé a krátké trati, chybět nebude ani oblíbený dětský závod. Pro čekající je připravený doprovodný program.

Čtěte také

Od poloviny června se publikum festivalu Za poklady Broumovska může těšit na první tři letní koncerty. V sobotu 15. června vystoupí v broumovském klášteře the Loop Jazz Orchestra se sólisty amerického sboru The Jeremy Winston Chorele v programu s názvem The Blues Brothers. Týden na to se festival přesune do šonovského kostela sv. Markéty, kde v sobotu 22. června vystoupí talentovaní studenti ZUŠ. V sobotu 29. června se pak rozezní broumovský klášterní kostel sv. Vojtěcha Zahajovacím koncertem Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou polského dirigenta Jana Miłosze Zarzyckeho.

V sobotu 15. června se v klášterní Galerii Dům v Broumově uskuteční komentovaná prohlídka výstavy Odstíny dne za účasti malířky Anny Neborové a do galerie bude po celý den vstup zdarma. Prohlídka je součástí víkendové akce Dny otevřených ateliérů, která se koná po celém Královéhradeckém kraji ve dnech 14.-16. června. Návštěvu kláštera lze spojit i s výtvarnou dílnou slovenské umělkyně Emőke Vargové v Dětské galerii Lapidárium.

Vernisáž výstavy Náchod 1254 se uskuteční v sobotu 15. června od 16 hodin v Broučkově domě na Masarykově náměstí v Náchodě. Výstava je uspořádaná v rámci oslav 770 let od první písemné zmínky o městě a zaměřena je na nejstarší dějiny Náchoda v období středověku. Těšit se můžete na audiovizuální projekci, interaktivní prvky, vyzkoušet si budete moct dobové oblečení a na památku si vyrazíte pamětní brakteát.

Společnost KADEN, český výrobce kovových modelů aut a traktorů, zve všechny fanoušky motosportu, modeláře a sběratele na Den KADEN 2024, který se uskuteční v sobotu 15. června 2024 v Novém Hrádku ve východních Čechách. Tato akce je skvělou příležitostí k prohlídce výrobního závodu, setkání s členy týmu KADEN.

Čtěte také

Procházku za architekturou s Jirkou Satránským a Ivanou Černou pořádá v neděli 16.6. od 10:00 do 12:00 Městské muzeum Dvůr Králové nad Labem. Přichystán je pro vás další cyklus letních procházek za architekturou. První procházka bude věnovaná významným osobnostem města, které jsou pohřbené na královédvorském lesním hřbitově.

Zveme vás na večer hudby a poezie s názvem Chvíle ECHT! poezie - v neděli 16. června od 18 hodin do Sboru kněze Ambrože v Hradci Králové. Své úryvky z knih bude číst Karel Malík - český hudebník, skladatel, textař, grafik, zpěvák a básník, zakladatel a frontman skupiny ECHT! za komorního doprovodu svých spoluhráčů - Davida Macháčka a Oty Sukovského. Večer se koná v rámci dernisáže výstavy v Galerii Ambrož MY KARLOVÉ - grafické práce Karla Malíka a Karla Halouna.

Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem vás zve v neděli 16.6. od 13:00 do 17:00 na Dny otevřených ateliérů. Navštivte umělce v jejich ateliérech a poznejte svět umění zblízka! V Expozici textilního tisku svou dílnu otevře Milan Bartoš, který návštěvníkům předvede výrobu dřevěných tiskařských forem. V rámci DOA bude možné si dřevěnými formami potisknout donesené textilie. Doporučujeme přinést si s sebou např. bílé tričko, plátěnou tašku apod.

Starověký Egypt nejsou jen mumie nebo konspirační teorie o stavbě pyramid, ale byla to starobylá, nesmírně vyspělá a bohatá civilizace, která po sobě zanechala množství artefaktů. Kouzlo africké říše můžete odhalit v Městském muzeu Jaroměř, kde se otevřela ve čtvrtek 6.6. výstava Na březích Nilu. Vizuálně bohatá expozice přibližuje každodenní život starověkých obyvatel tehdejšího Egypta a Núbie, včetně přírodních poměrů, řemesel a lidového náboženství a zádušního života. Obohacením výstavy je část věnovaná památce egyptologa a diplomata Břetislava Vachaly, jaroměřského rodáka a bývalého ředitele Českého egyptologického ústavu Univerzity Karlovy. Výstava potrvá do 29.9.

Čtěte také

Putování za předky v Muzeu města Police nad Metují. Muzeum Náchodska a Česká genealogická a heraldická společnost v Praze z.s. vás společně zvou na výstavu Putování za předky, která je k vidění v prostorách benediktinského kláštera v Polici nad Metují do 30. září 2024. Přijďte si prohlédnout panelovou výstavu, na které se dozvíte informace o zdrojích k tvorbě rodokmenu, rodokmenových grafech či heraldických znacích.

Emma a Barbora Srncovy - Obrazy a litografie ve Vlastivědném muzeu a galerii v Železnici až do 4.8.2024. Výstava obrázků plných pohody známé výtvarnice a malířky Emmy Srncové a její dcery - herečky a malířky Barbory Srncové. 

RETROGAMING v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem až do 1.9.2024. Putovní interaktivní výstava Retrogaming pochází z dílny Regionálního muzea Litomyšl. Zachycuje historii výpočetní techniky od jejího počátků do poloviny 90. let 20. století. Největší pozornost je věnována československým i zahraničním hrám, domácím počítačům a konzolím z 80. let. Exponáty doplňují nezbytné technické informace a různé zajímavosti. Návštěvník se seznámí i s tehdejšími herními hity, dobovými herními časopisy, ale například i problematikou počítačového pirátství.

Výstava STEHEM, TAHEM v Městském muzeu v Hořicích připomíná Dívčí průmyslovou školu Vesnu, která vznikla v Hořicích na počátku 20. století. Setkáte se zde nejen se školními pracemi žákyň školy, s řadou archivních materiálů, ale také například s rozsáhlou folklorní sbírkou, kterou škola dlouhodobě budovala. Výstava bude přístupná až do 15.9.2024.

Čtěte také

Centrum současného umění EPO1 v Trutnově uvádí výstavu Jízda, která se zaměřuje na ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka. V bývalé elektrárně se představuje tvorba více než čtyř desítek umělců několika generací. Těžištěm monumentálně pojaté expozice jsou díla sochařů a sochařek a tvůrců instalací v turbínové hale. Mezi malíři a malířkami najdeme například Alenu Anderlovou, Františka Mertla ve světě známého jako FRANTA, Ondřeje Kohouta, Michaela Rittsteina, Petra Písaříka, Natálii Roučkovou, Karla Štědrého, Jakuba Špaňhela nebo Lubomíra Typlta. Ukazují kolo a pohyb na něm v nejrůznějších podobách. Výstava potrvá do 3. listopadu.

Galerie výtvarného umění v Náchodě připravilo novou výstavu Jiřího Tulingera a názvem: Říkat jí mixér, která potrvá do 23.6. Ve výstavě Jakuba Tulingera stoupáme bezmála kilometr a půl nad úroveň vzdálené mořské hladiny. Pěšina je vyšlapaná až na kamenné tělo hory. Lapáme po dechu, ale za tu vyhlídku to stojí. Ústřední video Tulingerovy výstavy vzniklo kombinací 3D animace a volně dostupných snímků z google maps, které tam nahráli turisté.

Výstavou „Zdroj života“ Galerie výtvarného umění v Náchodě představuje komplex výtvarné tvorby Alexandra Skalického st. (nar. 1932), mnohostranného výtvarného umělce z Náchoda. Výstava se koná až do 23.6.

Čtěte také

Člověk, duše a umělá inteligence. Výstava v Centru celoživotního vzdělávání - Knihovna města Hradec Králové do 28.6. Jestliže má umělá inteligence vliv na to, jak se lidé chovají a jak přemýšlejí, může mít nějaký́ vliv také na duši člověka? Umělá inteligence dnes úspěšně napodobuje celou řadu činností, které byly ještě donedávna považovány výhradně za doménu lidí. V mnoha ohledech člověka dokonce překonává. To nás nutí znovu se podívat do zrcadla a ptát se, kým jsme.

V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře se koná výstava „Jsem zašitá" slovenské autorky Emőke Vargové. Kurátorem výstavy, která potrvá do 15. června, je historik umění a výtvarný kritik Radek Wohlmuth. Pro veřejnost i pro školní kolektivy jsou připraveny doprovodné programy. Druhou výstavou jubilejní páté sezóny Dětská galerie Lapidárium nejen pokračuje v cyklu projektů pedagogů vysokých uměleckých škol věnovaných dětem, ale zároveň představuje výraznou slovenskou multimediální umělkyni Emőke Vargovou, která na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislavě vede v rámci Kabinetu kresby sekci kresby pro malířství.

Londýn i Paříž mají smůlu. Nejvíc obrazů světoznámé umělkyně Míly Fürstové uvidíte v Hradci Králové! Velkolepá výstava se koná v budově Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží až do října letošního roku. Uznávaná grafička a malířka Míla Fürstová žije a tvoří v Anglii. Její díla vlastní slavné osobnosti, včetně britské královské rodiny. Pro populární kapelu Coldplay navrhla grafickou podobu jejich šestého studiového alba v podobě andělských křídel. A ilustrovala i knihy nejvýznamnějších českých autorů: Kytici Karla Jaromíra Erbena, Babičku Boženy Němcové a Máj Karla Hynka Máchy.

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.