Tipy na víkend: Divadelní festival, Svátek hudby, Open Skies for Handicapped i závody ve šplhu

19. červen 2024

Jako každý víkend se i tuto sobotu a neděli v Královéhradeckém kraji uskuteční řada zajímavých akcí. Máme pro vás pozvánky na ty nejzajímavější z nich.

Čtěte také

K závěru 46. koncertní sezóny připravila Filharmonie Hradec Králové pro své návštěvníky i širokou veřejnost další z oblíbených Open Air koncertů. Hudební událost nazvaná Fantazie pod širým nebem se koná ve čtvrtek 20. června od 20:30 hodin na Malém náměstí v Hradci Králové a společně se symfoniky vystoupí dva výjimeční hosté, jimiž jsou klavírista a skladatel Tomáš Kačo a mladý talentovaný houslista Richard Kollert. Dirigentem večera bude Robert Kružík.

Klepadlo na koberce bude v hlavní roli nové výstavy „Dobrodružství na klepaču“ v Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře. Tu bude mít „na svědomí" ostravský umělec Jiří Surůvka. Výstava bude zahájena vernisáží ve čtvrtek 20. června od 16 hodin a potrvá až do 14. září. Kurátorem je Radek Wohlmuth. Součástí výstavy bude bohatý doprovodný program - performance, výtvarné dílny s galerijními lektory i Jiřím Surůvkou. Interaktivní instalace nabídne každému malému návštěvníkovi umělecký zážitek i prostor k odreagování. Výstava bude přístupná od úterý do neděle mezi 12. a 17. hodinou.

Od 21. do 28. června 2024 se Hradec Králové znovu promění v srdce českého divadla. Tradičně se totiž tento poslední červnový týden otevřou dveře Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. 29. ročník opět přináší unikátní spojení divadla, hudby a uměleckých performancí, které oslavují dynamiku života a umělecké tvorby. Festivalem každoročně ožívá celé město a bývá proto přirovnáván k divadelnímu festivalu v Avignonu nebo filmovým Karlovým Varům.

Oblíbená akce Setkání Rokytnic ČR s dlouholetou tradicí se letos uskuteční v krkonošské Rokytnici nad Jizerou ve dnech 21. až 23. června. Zveme vás na souboje ve fotbale, ve stolním tenisu a v hasičském sportu. Nebudou chybět srandasoutěž, vystoupení mažoretek, bohaté občerstvení, a především dva hudební večery s kapelami VzHÁČKA, SUFFERING SOULS a LOGR.

Čtěte také

Klavírní hudba ve Valdštejnské lodžii v Jičíně v pátek 21.6. od 18:00. Koncert minimalistické klavírní hudby v rámci třináctého ročníku celoměstského multižánrového festivalu. Koncert Petr Mazocha - autora současné minimalistické hudby na piano.

Svátek hudby 2024 v Jičíně v pátek 21.6. od 15:00 na Žižkově náměstí. Třináctý ročník celoměstského multižánrového festivalu v rámci mezinárodního dne hudby.

Začni léto na pohodu v pátek 21.6. od 18:00 v Parku básníků ve Vysoké nad Jizerou. Vydejte se zahájit léto do Vysokého a pobavit se v parku při tónech hudby. Zahraje kapela Mini Team, hrající klasickou pop music. Hudební fajnšmekři si užijí vystoupení Shortfingers. Něco k jídlu a pití nabídnou stánky s občerstvením.

Open Skies for Handicapped je charitativní akce, kterou od roku 2008 pořádají Letecké služby Hradec Králové a.s. Cílem je umožnit lidem se zdravotním znevýhodněním zážitek z vyhlídkového letu. Součástí akce je bohatý doprovodný program, který je přístupný široké veřejnosti. Vstup na akci a parkování jsou v průběhu akce zdarma. Lidem s postižením umožní zažít vyhlídkový let na hradeckém letišti Armáda České republiky se svými letadly v sobotu 22. června od 9:00. Ale hodně toho bude k vidění i na zemi.

Krkonošský festival minipivovarů v Peci pod Sněžkou v sobotu 22.6. od 12:00. Akce pro všechny milovníky lokálních piv a řemeslných lokálních produktů. Na jaké pivovary se můžete těšit? Rodinný pivovar Hendrych, Krkonošský medvěd, Pecký pivovar - Pivo Sněžka, Kolínský speciál z Kolínské boudy od pivovaru Volt, Pivovar Trautenberk. Akci obohatí hudební program: Patrola Trutnov, Schelinger revival, Benjaming´s Clan, Hrací skříň Praha.

Čtěte také

Domácí hospic Duha, o. p. s. v Hořicích pořádá v sobotu 22. června 2024 již čtvrtý ročník Pochodu pro hospic, jehož cílem je podpořit službu domácí hospicové péče a současně ukázat účastníkům něco z krás Krkonoš. Start je z autobusového nádraží ve Špindlerově Mlýně, kde proběhne prezentace a registrace účastníku, a to od 8:00 do 10:00. Připraveny jsou tři okruhy, pro všechny věkové kategorie, v krásném prostředí Krkonoš. Po úspěšném absolvování zvolené trasy obdrží účastníci pamětní medaili a diplom potvrzující, že svojí účastí podpořili službu domácí hospicové péče.

Půtovy zámecké slavnosti v sobotu 22.6. od 11:00 do 23:30. Vydejte se na zámek Kvasiny, kde se v sobotu 22. června konají Půtovy zámecké slavnosti. Těšit se můžete na historický průvod městem, ukázku sokolnictví, vystoupení historického šermu, rytířský turnaj, vystoupení koní Black Unicorn, taneční vystoupení, koncerty. Večer završí ohňová galashow s koňmi v podání Black Unicorn, In Zaberny, Fakíra Dragona a Novus Origo.

Tradiční Maloúpský jarmark oslavující staré krkonošské tradice se koná v kouzelném prostředí u kostela sv. Petra a Pavla v sobotu 22.6. od 10:00. Ze stánků vznikne v okolí kostela staro-krkonošská „vesnička" s jarmarečním zbožím, krkonošskými výrobky a přehlídkou tradičních řemesel. O zábavu se postará kouzelník. Děti s rodiči se mohou zúčastnit dřevorubeckých klání v různých disciplínách, podívat se na řezbáře v akci nebo tvořit v řemeslných dílnách. Celý jarmark bude doprovázet hudba.

V Hradci Králové v Šimkových sadech se v sobotu 22. června pojede závod šlapacích vozítek. Závodit budou posádky z Česka, Francie, Slovinska a Itálie. Tak nezapomeňte a přijďte fandit!

Sokol Nové Město nad Metují vás zve na 20. ročník závodů ve šplhu, které se uskuteční v sobotu 22. června od 10:45 hodin. Kromě závodů na 3 a 4 metry dlouhém laně pro děti, žáky a dorostence bude i tradiční závod na 14 metrů dlouhém laně. V rámci 20. výročí proběhne i závod na 20 metrů dlouhém laně. Začátek hlavních kategorií je ve 13 hodin. Připraven je i vložený závod pro veřejnost na 4,5 metru dlouhém laně, kde si můžete vyzkoušet svoji fyzickou kondici.

Výstava fotografií staveb z Královéhradeckého kraje nominovaných na Českou cenu za architekturu v letech 2016-2023 je jako venkovní prezentace instalovaná na Riegrově náměstí před hotelem Černigov v Hradci Králové do 15. července.

Soutěžní rozárium v Hradci Králové - Kuklenách pořádá "Dny otevřených dveří" až do 30.6.2024 denně od 9 do 17 hodin. Srdečně zveme veřejnost k návštěvě!

Čtěte také

Od poloviny června se publikum festivalu Za poklady Broumovska může těšit na první tři letní koncerty. V sobotu 22. června se festival přesune do šonovského kostela sv. Markéty, kde vystoupí talentovaní studenti ZUŠ. V sobotu 29. června se pak rozezní broumovský klášterní kostel sv. Vojtěcha Zahajovacím koncertem Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou polského dirigenta Jana Miłosze Zarzyckeho.

Výstava Náchod 1254 v Broučkově domě na Masarykově náměstí v Náchodě je uspořádaná v rámci oslav 770 let od první písemné zmínky o městě a zaměřena je na nejstarší dějiny Náchoda v období středověku.

Starověký Egypt nejsou jen mumie nebo konspirační teorie o stavbě pyramid, ale byla to starobylá, nesmírně vyspělá a bohatá civilizace, která po sobě zanechala množství artefaktů. Kouzlo africké říše můžete odhalit v Městském muzeu Jaroměř, kde se otevřela výstava Na březích Nilu. Vizuálně bohatá expozice přibližuje každodenní život starověkých obyvatel tehdejšího Egypta a Núbie, včetně přírodních poměrů, řemesel a lidového náboženství a zádušního života. Obohacením výstavy je část věnovaná památce egyptologa a diplomata Břetislava Vachaly, jaroměřského rodáka a bývalého ředitele Českého egyptologického ústavu Univerzity Karlovy. Výstava potrvá do 29.9.

Putování za předky v Muzeu města Police nad Metují. Muzeum Náchodska a Česká genealogická a heraldická společnost v Praze z.s. vás společně zvou na výstavu Putování za předky, která je k vidění v prostorách benediktinského kláštera v Polici nad Metují do 30. září 2024. Přijďte si prohlédnout panelovou výstavu, na které se dozvíte informace o zdrojích k tvorbě rodokmenu, rodokmenových grafech či heraldických znacích.

Emma a Barbora Srncovy - Obrazy a litografie ve Vlastivědném muzeu a galerii v Železnici až do 4.8.2024. Výstava obrázků plných pohody známé výtvarnice a malířky Emmy Srncové a její dcery - herečky a malířky Barbory Srncové.

Čtěte také

RETROGAMING v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem až do 1.9.2024. Putovní interaktivní výstava Retrogaming pochází z dílny Regionálního muzea Litomyšl. Zachycuje historii výpočetní techniky od jejího počátků do poloviny 90. let 20. století. Největší pozornost je věnována československým i zahraničním hrám, domácím počítačům a konzolím z 80. let. Exponáty doplňují nezbytné technické informace a různé zajímavosti. Návštěvník se seznámí i s tehdejšími herními hity, dobovými herními časopisy, ale například i problematikou počítačového pirátství.

Výstava STEHEM, TAHEM v Městském muzeu v Hořicích připomíná Dívčí průmyslovou školu Vesnu, která vznikla v Hořicích na počátku 20. století. Setkáte se zde nejen se školními pracemi žákyň školy, s řadou archivních materiálů, ale také například s rozsáhlou folklorní sbírkou, kterou škola dlouhodobě budovala. Výstava bude přístupná až do 15.9.2024.

Centrum současného umění EPO1 v Trutnově uvádí výstavu Jízda, která se zaměřuje na ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka. V bývalé elektrárně se představuje tvorba více než čtyř desítek umělců několika generací. Těžištěm monumentálně pojaté expozice jsou díla sochařů a sochařek a tvůrců instalací v turbínové hale. Mezi malíři a malířkami najdeme například Alenu Anderlovou, Františka Mertla ve světě známého jako FRANTA, Ondřeje Kohouta, Michaela Rittsteina, Petra Písaříka, Natálii Roučkovou, Karla Štědrého, Jakuba Špaňhela nebo Lubomíra Typlta. Ukazují kolo a pohyb na něm v nejrůznějších podobách. Výstava potrvá do 3. listopadu.

Galerie výtvarného umění v Náchodě připravilo novou výstavu Jiřího Tulingera a názvem: Říkat jí mixér, která potrvá do 23.6. Ve výstavě Jakuba Tulingera stoupáme bezmála kilometr a půl nad úroveň vzdálené mořské hladiny. Pěšina je vyšlapaná až na kamenné tělo hory. Lapáme po dechu, ale za tu vyhlídku to stojí. Ústřední video Tulingerovy výstavy vzniklo kombinací 3D animace a volně dostupných snímků z google maps, které tam nahráli turisté.

Čtěte také

Výstavou „Zdroj života“ Galerie výtvarného umění v Náchodě představuje komplex výtvarné tvorby Alexandra Skalického st. (nar. 1932), mnohostranného výtvarného umělce z Náchoda. Výstava se koná až do 23.6.

Člověk, duše a umělá inteligence. Výstava v Centru celoživotního vzdělávání - Knihovna města Hradec Králové do 28.6. Jestliže má umělá inteligence vliv na to, jak se lidé chovají a jak přemýšlejí, může mít nějaký́ vliv také na duši člověka? Umělá inteligence dnes úspěšně napodobuje celou řadu činností, které byly ještě donedávna považovány výhradně za doménu lidí. V mnoha ohledech člověka dokonce překonává. To nás nutí znovu se podívat do zrcadla a ptát se, kým jsme.

Galerie moderního umění v Hradci Králové otevřela novou výstavu. Jmenuje se "Jak sbírat umění“ a návštěvníkům představuje celoživotní dílo znalce a sběratele Karla Tutsche. Sbírka, kterou vytvořil, zahrnuje přes 1 300 děl. Část děl ze sbírky Karla Tutsche si teď lidé mohou prohlédnout a současně také získat návod, jak vytvořit svou vlastní uměleckou sbírku.

Londýn i Paříž mají smůlu. Nejvíc obrazů světoznámé umělkyně Míly Fürstové uvidíte v Hradci Králové! Velkolepá výstava se koná v budově Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží až do října letošního roku. Uznávaná grafička a malířka Míla Fürstová žije a tvoří v Anglii. Její díla vlastní slavné osobnosti, včetně britské královské rodiny. Pro populární kapelu Coldplay navrhla grafickou podobu jejich šestého studiového alba v podobě andělských křídel. A ilustrovala i knihy nejvýznamnějších českých autorů: Kytici Karla Jaromíra Erbena, Babičku Boženy Němcové a Máj Karla Hynka Máchy.

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.