Technické služby ve Špindlerově Mlýně se přestěhují do staronového, zmodernizovaného areálu

30. září 2021 08:30

Přestavba areálu technických služeb ve Špindlerově Mlýně přijde oproti původním plánům o jeden milion korun dráž, tedy na 81 milionů korun bez DPH. Stavaři mají mít hotovo do konce listopadu. Administrativní budova, zázemí pro zaměstnance a garáže pro techniku už stojí. Na venkovních plochách se pracuje. 

Čtěte také

Přestavba areálu byla už podle radnice nutností. Staré objekty a garáže už prý naprosto nevyhovovaly. Proto také technika téměř vše srovnala se zemí. Jak se prostory změnily, co vše tam vyrostlo?

„Víme všichni, že za měsíc tady už může být metr sněhu. Ale nemůžeme se na to vymlouvat, prostě musíme šlapat a zajistit zimní opatření. Zkrátka to musíme stihnout," říká za dodavatele Tomáš Kawulok.

Dělníci v současných dnech dokončují práce na administrativní budově a garážích.
„Během listopadu bychom pak chtěli provést dokončovací práce a malby, finišovat jednotlivé stavební celky."

Těžká technika upravuje a zpevňuje venkovní plochy v celém areálu.
„Probíhají dokončovací práce na zpevněných komunikacích. Připravuje se podklad pod asfaltové povrchy."

Technické služby ve Špindlerově Mlýně se přestěhují do staronového, zmodernizovaného areálu

Celý areál je vybudován na vyšším místě, terén se totiž musel zvednout o jeden metr.
„Důvodem podle projektové dokumentace a projektantů byla víceméně voda z Labe a možné záplavy. Proto se to celé zvedlo."

Kolem plochy už začíná vyrůstat plot, ten bude po celém obvodu a podle nezávislého starosty Vladimíra Starucha bude monitorován kamerovým systém.

Čtěte také

A to hlavně proto, že v jedné z části areálu vznikne sběrný dvůr. Ten ve městě dosud chybí.
„Je samozřejmě zapotřebí, aby do dvora měli přístup lidé ve vymezené době. A samozřejmě aby byl přehled o tom, kdo a jaký odpad tam ukládá. Sběrný dvůr bude jistě pro město přínosem z hlediska třídění i ukládání odpadu."

Náklady na realizaci celého areálu oproti původní plánům vzrostou.
„V průběhu realizace se objevily nějaké vícepráce i méněpráce. Souviselo to buď s chybou v prováděcí komunikaci nebo s požadavkem ze strany objednatele, to znamená města. Vícepráce i méněpráce nakonec tvoří navýšení zhruba o 1,1 milionu korun bez DPH."

Technické služby ve Špindlerově Mlýně stále fungují v provizorním areálu, kde přečkali loňskou zimu. Pokud nepřijde nečekaný zvrat počasí a práce půjdou dál podle plánů, měli by se pracovníci začít stěhovat do staronových prostor začátkem prosince.

Spustit audio

Související