Berani se proháněli po hlavní silnici ve Špindlerově Mlýně. Městská policie musela zastavit dopravu

13. srpen 2021 08:42

Stopadesátihlavé stádo beranů se hnalo silnicí ve Špindlerově Mlýně. Hospodáři je přeháněli z jedné pastviny na druhou a právě cesta přes hlavní dopravní tah a následně přes přehradu byla pro ně nejrychlejší a nejjednodušší. Na přesun zvířat dohlíželi strážníci. Na několik minut museli zastavit dopravu. 

Čtěte také

„Tam, kde byli dosud je to už spasené. Potřebujeme je dostat zase na jinou lokalitu a tohle je nejkratší cesta. Převážení v nějakém přívěsu by trvalo mnohem déle," vysvětluje hospodářka Pavlína Árts proč stopadesátihlavé stádo opouští louku na Přední Labské a stěhuje se na pastvinu nad Michlovým Mlýnem.
„Půjdeme přes louku, lesem dolů ke špindlerovské přehradě. Dál po ní a potom lesem asi kilometr a půl na další lokalitu."

Ohrada se otevírá a psi začínají zvířata popohánět.
„Nahánějí je tam, kam je to zapotřebí. Zastaví je a popoženou."

Stopadesátihlavé stádo beranů se hnalo silnicí ve Špindlerově Mlýně

Berani jdou po úzké cestě, drží se ve stádu, to je podstatné, nesmí se rozeběhnout. Scházejí k hlavní silnici, kde už strážníci zastavili dopravu.

„Řidiči už jsou tady na to zvyklí. Berou to s nadhledem a usmívají se. Všem jsem vysvětlil o co jde," říká strážník Roman Karásek.

Čtěte také

Turisté s údivem sledují, jak se berani ženou po silnici.
„Je to dobré, teď jsme u přehrady a budeme zatáčet," říká Pavlína Árts.

Jenže zvířata se rozhodla pokračovat rovně, proto je musí psi zastavit a nasměrovat.
„Pro ně je jednodušší velká cesta, ale pro nás naopak užší, protože oni potom nemají kam utéct."

Za několik málo sekund se podařilo stádo beranů přehnat přes hráz špindlerovské přehrady. Potom už pokračují po turistické cestě na louky nad Michlovým Mlýnem, kde se budou pást zhruba měsíc.

Spustit audio

Související