Technické služby v Hradci nebudou do odvolání sekat městské trávníky. Chtějí podpořit rostliny

10. červenec 2019 09:40

Pracovníci hradeckých technických služeb zastavili sekání trávy na území města. Důvodem není jen suché počasí, ale také tlak obyvatel, kteří k tomuto kroku vyzývali na sociálních sítích i korespondenčně. Část veřejnosti totiž vnímá omezené sekání trávy ve městě jako způsob jak bojovat proti suchu nebo i vysokým teplotám.

„Nacházíme se na Orlickém nábřeží kde je jeden z lučních porostů ponechán bez sečení. Lépe řečeno, tady ještě nedošlo na první posečení," říká náměstek ředitele technických služeb v Hradci Králové pro městskou zeleň Daniel Jeřábek.

Bez herbicidů. Hradecké technické služby budou likvidovat plevel v ulicích ekologicky

Testování technologií, které mají v Hradci Králové nahradit při likvidování plevele herbicidy

Plocha záměrně zarostlá plevelem, na ní napsaná čísla a spousta různých strojů. Tak vypadalo testování technologií, které mají v Hradci Králové nahradit při likvidování plevele herbicidy. Technické služby Hradec Králové totiž musí od příštího roku přestat používat přípravky s glyfosátem. 

„Zkoušíme různé metody. Ten zájem byl, abychom posunuli první sečení lučních porostů tak, aby nám vykvetly dvouděložné rostliny, které chceme podpořit. Aby se vysemenily a zůstaly nám na plochách, abychom měli louky pestřejší."

V Hradci Králové se ale přistoupilo k tomu, že se v letním období nebude sekat žádný trávník. Proč?
„Trošku je to společenským tlakem a z velké části je to samozřejmě extrémním suchem. Kdy se projevuje sucho z minulých období."

Přesto podle Daniela Jeřábka jsou na tom trávníky ve městě lépe než vloni.

Pracovníci hradeckých technických služeb zastavili sekání trávy na území města. Důvodem není jen suché počasí, ale také tlak obyvatel

Záleží totiž i na tom, kdy byly poprvé posečeny.
„Stojíme v parku Vonešovy sady a tady je vidět, že byla tráva pravidelně sečena. A přesto má zelenou barvu. To v loňském roce, někdy v půlce srpna, už byla úplně žlutá. Pokud bude průběh počasí podobný, tak se může snadno stát, že nám zahoří trávníky všechny a tomu nejsme schopni čelit žádnou technologií, ať už budeme sekat nebo ne."

Nesekání trávy má zatím dvojí efekt

Částečně se díky nesečení trávy daří zadržovat vodu v půdě, ale zároveň se množí vytrvalý plevel, jako pcháče, nebo šťovíky.
„Veřejnost má ráda, když se nabídne nějaké jednoduché řešení. Ale ve vztahu k přírodě většinou ta úplně jednoduchá řešení nefungují nebo nefungují stoprocentně. Takže problém je vždy složitější," doplňuje Daniel Jeřábek.

Zeleň potřebuje pomoc. Pracovníci technických služeb v Hradci Králové zalévají každý den

Kropící vůz v ulicích Hradce Králové

Pracovníci technických služeb v Hradci Králové mají teď nejvíc práce s údržbou veřejné zeleně. Každý den vyjíždějí s cisternami a zalévají záhony, mladé stromy a travnaté plochy. Letošní léto je totiž velmi horké a zeleň potřebuje pomoc. 

Také v dalších městech v Kraji zaznamenávají hlasy, které chtějí sekání zastavit. Náchod a Trutnov, zatím trávníky udržují, zvýšili jen výšku seče.

Ani v Jičíně podle mluvčího radnice Jana Jireše zatím žádné omezení nevyhlásili.
„Jičín v současnosti nemá nějaké nařízení nebo směrnici, která by posek trávy regulovala. Je to možné téma do budoucna."

Platí ale, že k dobré kondici městské zeleně může pomoci hlavně dostatek přírodní vláhy.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související