Místo herbicidů horká pára. Hradec Králové hledá šetrnější způsob likvidace plevele na chodnících

31. květen 2019 10:24

V Hradci Králové se nebudou v ulicích na likvidaci plevele používat prostředky s glyfosátem. Takový je plán vedení města. Tvrdí, že herbicidy obsahující tuto látku, mají nežádoucí účinky na lidské zdraví. Technické služby teď musí najít způsob, jak plevel především z chodníků odstraňovat šetrněji. 

„My používáme přípravky s obsahem glyfosátu. Jsme si vědomi, že to není zrovna populární metoda, ale na druhé straně je to technologie, která je velmi účinná a nákladově dostupná," popisuje současný stav náměstek ředitele pro správu městské zeleně technických služeb Daniel Jeřábek.

Květnatá louka vyroste už za pár týdnů v centru Jičína. Kde ji najdete?

V centru Jičína se za pár týdnů objeví takzvaná květnatá louka (ilustrační foto)

V centru Jičína se za pár týdnů objeví takzvaná květnatá louka. Vedení města chce dostat do centra luční květenu. Zahradníci totiž zatím osazují letničkami a trvalkami záhony, o které celou sezónu pečují. Květnatá louka téměř žádnou péči nepotřebuje. V příštím roce by se mohla rozšířit i na další místa. 

Podle něj je herbicid požívaný především na odstraňování plevele z více než 300 kilometrů chodníků a to pouze na místech, kde je to opravdu potřeba.
„Vybavili jsme se technikou, která pracuje selektivním způsobem. Na chodnících se stříká jen přesně ono místo, kde plevel roste. Protože vozidlo je vybaveno elektronickým infračerveným senzorem."

S návrhem přestat používat herbicid přišel náměstek hradeckého primátora pro životní prostředí Martin Hanousek ze Změny pro Hradec a Zelených. Jak říká, mimo jiné proto, že ho na používání prostředků s glyfosátem upozorňovala odborná veřejnost.
„Do koaliční smlouvy jsme si prosadili, že chceme snížit zatížení občanů herbicidy a různými chemickými látkami. Chceme ukončit aplikaci látky glyfosát, která má obchodní název Roundup či jiné názvy."

Plzeň k likvidaci plevele nepotřebuje žádné chemikálie, jen horkou čistou vodu. Pořídila si na to speciální stroj

Před pár týdny soud v USA přiznal jako odškodné v přepočtu zhruba 46 miliard korun dvojici, která žalovala německou společnost Bayer za způsobení rakoviny právě přípravkem. Výrobce ovšem tvrzení, že způsobuje rakovinu, dlouhodobě odmítá.

Chemickou látku glyfosát označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Naopak například Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Evropská agentura pro chemické látky považují glyfosát za neškodný.

Město hledá šetrnější způsob, jak plevel likvidovat

„Nám připadá jako taková elegantní varianta pořízení strojů, které ošetřují chodníky nikoliv chemickými látkami, ale horkou párou. Ten efekt to má stejný. Samozřejmě to bude vyžadovat nějakou investici do oněch strojů. Ale myslím si, že se to vyplatí vzhledem ke vztahu zdraví občanů," dodává Martin Hanousek.

V červnu by měly technické služby jednotlivé technologie otestovat. Vedení města chce, aby byly hradecké ulice bez herbicidů od ledna 2020.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související