Bez herbicidů. Hradecké technické služby budou likvidovat plevel v ulicích ekologicky

28. červen 2019 10:14

Plocha záměrně zarostlá plevelem, na ní napsaná čísla a spousta různých strojů. Tak vypadalo testování technologií, které mají v Hradci Králové nahradit při likvidování plevele herbicidy. Technické služby Hradec Králové totiž musí od příštího roku přestat používat přípravky s glyfosátem. 

Podle vedení města mají přípravky s glyfosátem negativní vliv na lidské zdraví. Technické služby teď shání šetrnější způsob. Pozvaly proto firmy z celé republiky, aby převedly své přístroje.

Místo herbicidů horká pára. Hradec Králové hledá šetrnější způsob likvidace plevele na chodnících

Plzeň k likvidaci plevele nepotřebuje žádné chemikálie, jen horkou čistou vodu. Pořídila si na to speciální stroj

V Hradci Králové se nebudou v ulicích na likvidaci plevele používat prostředky s glyfosátem. Takový je plán vedení města. Tvrdí, že herbicidy obsahující tuto látku, mají nežádoucí účinky na lidské zdraví. Technické služby teď musí najít způsob, jak plevel především z chodníků odstraňovat šetrněji. 

Dlažba na bývalé autobusové točně u Stříbrného rybníka je teď pořádně zarostlá plevelem a rozdělena je do několika pruhů. Právě tak jsou vytyčeny úseky pro jednotlivé firmy, které se připravují na prezentaci své technologie.

Testování zahajuje náměstek ředitele pro správu městské zeleně hradeckých technických služeb Daniel Jeřábek:
„Bude se tady předvádět šest firem a jedna prezentace bude našeho stávajícího stroje, kdy použijeme onu chemickou cestu jako kontrolu, abychom viděli, jestli je účinek obdobný. A samozřejmě jedna z ploch bude ponechána bez ošetření pro kontrolu."

Testování technologií, které mají v Hradci Králové nahradit při likvidování plevele herbicidy

A hned doplňuje: „Měly by tady být všechny hlavní technologie. To znamená horký vzduch nebo sálavé teplo, potom horká pěna, horká voda. Některé stroje používají využívají vyšší teplotu, tedy i pára. Bude záležet na tom, jak vyjdou tyto zkoušky. Potom budeme hledat i reference z měst, kde již podobné technologie využívají."

Výsledky se vyhodnotí až za několik dní

Firmy začaly s prezentací svých technologií. Na řadu přijde za chvíli i Roman Guichen, který přijel až z jižních Čech.
„Jde o jednoduchou technologii spaření nežádoucích rostlin horkou vodou. Už naše babičky, když jim zbyla horká voda z brambor, tak ji vylévaly na zápraží, aby jim tam nerostl plevel. A to je celá podstata věci. Zkrátka vodou teplejší než 65 stupňů Celsia spaříte rostlinu, její buněčná stěna praskne a rostlina uhyne. Pokud svítí sluníčko, tak je do tří dnů žlutá a uschne."

Testování technologií, které mají v Hradci Králové nahradit při likvidování plevele herbicidy

A dodává hned svůj názor na dnešní prezentaci v Hradci Králové:
„Jsem překvapen, kolik firem a lidí se tady sešlo. Takže zájem o tyto technologie je. Je to takový současný trend, kdy se hledá náhrada za věci, které poškozují životní prostředí."

Výsledky technické služby uvidí až za několik dní. Sledovat budou také to, jak dlouho daná plocha bez plevele vydrží.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související