Symbolika 17. listopadu. Ten den jsme vykročili na cestu k demokratické a svobodné společnosti

17. listopad 2020

Dnes si připomínáme Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva. Připomínáme si odkaz 17. listopadu. V tento den byly v roce 1939 uzavřeny české vysoké školy a jejich studenti zatčeni. To všechno v reakci na demonstrace proti německé okupaci.

Čtěte také

Mgr. Jakub Novák, vedoucí referátu propagace a komunikace, social media manager na katedře Politologie Univerzity Hradec Králové a připomínka Dne boje za svobodu a demokracii.

Mezinárodní den studenstva si celý svět připomíná na památku českých studentů, kteří roku 1939 uspořádali demonstraci proti Němcům, dva studenti byli zastřeleni. Poté, na Hitlerův pokyn, následovalo uzavření českých vysokých škol.

Listopad byl pro studenty vždy mimořádný. Slaví Mezinárodní den studenstva a Den boje za svobodu a demokracii.
Mgr. Jakub Novák, Univerzita Hradec Králové

Zhruba 1200 studentů bylo surově vyslýcháno a následně převezeno do koncentračních táborů. Gestapo ve stejný den popravilo 9 studentských vůdců, přičemž nejmladšímu Václavu Šaffránkovi bylo 18 let a na vysoké škole byl pouhých 6 týdnů.

Lidé přišli uctít památku 17. listopadu

O 50 let později přerostla připomínka roku 1939 v demonstraci proti totalitnímu komunistickému režimu. 17. listopadu 1989 právě vzpomínka studentů na události roku 1939 vyvrcholila masakrem na pražské Národní třídě, který odstartoval Sametovou revoluci. V ten den jsme vykročili na cestu k demokratické a svobodné společnosti.

Studenti vždy střežili, chrání a budou chránit svobodu společnosti. To platilo, platí a věřím, že bude i nadále platit.
Mgr. Jakub Novák, Univerzita Hradec Králové

Málokteré datum s sebou nese takovou symboliku. Odkaz let 1939 a 1989 nám připomíná, že demokracie není nic, co by nám spadlo z nebe. Je to výsada, o kterou se musí bojovat a starat. To nejmenší, co můžeme udělat pro to, abychom uctili odkaz těch, kteří položili své životy za své ideály a za to, čemu věřili, je nezapomenout.

Čtěte také

Společnosti, která zapomene na svou historii se může lehce stát, že ztratí svou tvář.

Věnujte tichou vzpomínku, zapalte svíčku u památníků ve svém okolí a mluvte se svými blízkými o událostech 17. listopadu. Je to to nejmenší, co může každý z nás udělat.

Rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča ocenil dnes u příležitosti výročí listopadových událostí osm mimořádných osobností Univerzity Hradec Králové. Díků se dočkají také všichni, kteří bojovali s pandemií.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související