Jak si v úterý 17. listopadu připomenou největší města v kraji Den boje za svobodu a demokracii?

15. listopad 2020 10:20

V úterý 17. listopadu slavíme státní svátek. Připomeneme si Den boje za svobodu a demokracii. Kvůli nouzovému stavu se ale velká města rozhodla zrušit kulturní akce a představitelé institucí většinou uctí památku komorním způsobem.

Čtěte také

„Vedení města uctí 17. listopad vzpomínkou a položením květin u památníku oběhem komunismu na Riegrově náměstí v Hradci Králové. V tento den také proběhne zvonění na zvon Augustin na Bílé věži a to od 18:00 hodin," říká mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Šmídová.

V Hradci Králové budou lidé moci uctít památku i v kampusu hradecké univerzity. Vedení univerzity zrušilo každoroční slavnosti a zvolilo klidnější formu vzpomínky na tento významný den.

„Na v loňském roce otevřeném náměstí Václava Havla na univerzitním kampusu Na Soutoku připravíme alespoň fotografii pana prezidenta Havla a studenta Jana Opletala tak, aby mohli kolemjdoucí krátce zavzpomínat a zapálit svíčku," dodává mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Svíčky na Národní třídě

Ani v Náchodě vedení města neplánuje akce pro veřejnost.

„Samozřejmě i v letošním roce počítá vedení náchodské radnice s uctěním památky 17. listopadu a to v 10:00 hodin pietním aktem položení květin a zapálením svíček na tradičních místech," říká mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Čtěte také

Lidé pak budou moci uctít památku na těchto vybraných místech.
„Pietní akty probíhají každoročně u památníku obětem komunismu v blízkosti budovy okresního soudu v Náchodě. A u morového sloupu nejsvětější trojice na Masarykově náměstí, kde v roce 1989 probíhaly demonstrace."

V Jičíně se bude 17. listopadu konat pietní akt v 11 hodin a 11 minut dopoledne. Představitelé města položí věnce u památníku na místním hřbitově.

V Trutnově ani v Rychnově nad Kněžnou oficiální oslavy státního svátku neplánují.

autoři: Vojtěch Mráz , baj
Spustit audio

Související