Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové otevřela studovnu. Musí se ale dodržovat jistá opatření

25. květen 2021 10:20

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové je opět v běžném režimu. Kromě půjčování a vracení dokumentů, funguje také volný výběr a veřejný internet. Zároveň mohou návštěvníci zavítat i do studovny. Toho hned první den řada lidí využila. 

Studentka Zuzana Květenská přišla do studovny hned, jak to bylo možné.
„Jakmile mi přišel z knihovny e-mail, tak jsem věděla, že tady strávím následující tři dny."

Čtěte také

V tomto týdnu totiž čekají Zuzanu státnice a studovna v knihovně v Hradci Králové ji vyhovuje na učení mnohem více než prostředí, které má doma, tam ji totiž rozptyluje plno věcí.
„Já si do studovny neberu mobilní telefon ani počítač, takže tady mám pouze učení a nic jiného. Nic mne tu nemůže rozptylovat."

Do knihovny zavítal i další student Kryštof Tejkl, který sám dodává, že není schopný se mimo studovnu moc učit.
„Než se otevřela studovna, tak jsem ani nechtěl nic řešit, od všeho jsem se distancoval. Takže tohle je samozřejmě pro mne velký přínos."

Budova Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové

Tisková mluvčí Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové Vladimíra Buchtová také potvrdila, že lidé ještě před klasickým otevřením sami volali a informovali se.
„Měli jsme velice časté telefonáty s dotazy, kdy už budeme pořádat různé akce. Tak jsme odpovídali, že ještě přesně nevíme, uvidí se, jak bude postupovat rozvolňování nařízení vlády. Takže opravdu byla spousta nedočkavých dotazů."

V knihovně se tedy od pondělí otevřelo například 4. a 5. patro.
„Ve 4. patře je studovna a v 5. patře potom beletrie a samozřejmě další studovny."

Čtěte také

Zároveň návštěvníci mohou využívat počítače s veřejným internetem.
„V 1. patře to jsou počítače pro rychlou informaci, kde to čtenáři samozřejmě mohou využít."

Veřejnost ale musí dodržovat hygienická opatření proti koronaviru. Při vstupu si například musí vydezinfikovat ruce, celou dobu musí mít nasazený respirátor a také dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Zároveň je i omezena kapacita knihovny.
„Ono to kopíruje nařízení, že může být jeden člověk na 15 metrů čtverečních. Takže jen pro představu tady v centrální hale to představuje kapacitu 20 lidí nebo ve volném výběru je to kolem 80 osob."

Otevírací doba Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové se mírně oproti minulým dnům rozšířila. Otevřeno teď bude každý všední den od 9:00 do 19:00 hodin.

Spustit audio

Související