Do Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně se vrátil život. V bibliotékách je totiž bez lidí smutno

28. duben 2020

Původně měly knihovny otevírat až v červnu. Vláda minulý týden uspíšila rozvolňování zákazů, které vydala kvůli šíření koronaviru a stanovila veřejným knihovnám nový termín:  pondělí 27. dubna.

Některé instituce tak narychlo otevřít nedokázaly, ale Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně zvládla provoz zajistit, i když zatím provizorně.  

Čtěte také

Noc z neděle na pondělí byla pro Janu Benešovou, ředitelku jičínské knihovny Václava Čtvrtka hodně neklidná.

I když společně se svými kolegyněmi dokázaly v krátké době připravit podmínky, které odpovídající aktuálnímu provozu knihoven v nouzovém stavu, obávala se, aby se dovnitř nenahrnulo hodně nedočkavých čtenářů najednou a nevznikly tak problémy.

„Zaskočil nás termín možného otevření, o kterém jsme se dozvěděli teprve ve čtvrtek večer. Lidé nám telefonovali, psali, ptali se, co a jak, že už se nemůžou dočkat. Všem vysvětlujeme, že teď je tady knihovna zatím jen proto, aby vrátili knížky a půjčili si jiné. Máme řadu omezení, omlouváme se jim, protože s tím nemůžeme nic dělat,“ řekla ředitelka po dnešním odemčení hlavního vstupu do bývalého Studentského domu v Denisově ulici, ve kterém knihovna sídlí.

Knihovnu V. Čtvrtka při dopoledním otevření navštívila s mikrofonem i zpravodajka Českého rozhlasu Hradec Králové Kateřina Kohoutová

Lidé chodili postupně, disciplinovaně, s rouškami a netajili se tím, jak moc se těšili, až si zase budou moci knížky vypůjčit.

Knihovna je jako obývák. Teď je to v něm ale trochu jiné

Čítárny, internet a hrací plochy zatím zůstávají uzavřené. V provozu není hudební oddělení, ale CD s mluveným slovem si zájemci mohou půjčit v oddělení pro dospělé.

Výpůjčky z knihovny pro nevidomé je třeba předem telefonicky nebo e-mailem objednat. Pobočka na Novém Městě v Jičíně zatím zůstane zavřená.

Čtěte také

Otvírací doba je stejná jako dřív, a to i v sobotu dopoledne. V pondělí a ve středu bude otevřeno jen do 17 hodin.

„Pokud se chcete nově zaregistrovat, můžete si přihlášku vytisknout, vyplnit doma a pak ji poslat elektronickou poštou. Placení registračních poplatků bude lepší online, poplatky za opožděné vrácení se do 15. června neúčtují.“  

Vrácené knížky zůstanou v karanténě

Čtenáři v rouškách a s odstupy mezi sebou předávají knihy u přepážky s ochranným štítem. Průkazku nepotřebují, počítač si je podle čísla výpůjčky vyhledá sám.

Do knihovny se těšil a opatření respektoval pan Vladimír z nedalekých Popovic

Vrácené knížky „jdou“ na pět dnů do karantény, teprve pak je knihovnice narovnají zpátky do regálů.

Čtěte také

Před vstupem do půjčovny si každý návštěvník musí vydezinfikovat ruce a pak si sám vybere literaturu, kterou si po zaregistrování odnese domů.

V první hodině po otevření dohlíželi na dodržování opatření strážníci městské policie, kteří ale nemuseli nijak zasahovat.

Čtenářka Lída si po dlouhé době odnáší velkou zásobu knih. Čte každý večer, vyhledává knižní novinky, hlavně bestsellery a těší se na večer, který jako obvykle vyplní četbou.

„Jsem velká čtenářka už od dětství. Bez knihy si život nedokážu představit. Už jsem se nemohla dočkat, až sem zase budu moct přijít.“

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.