I knihy vracené čtenáři do Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové musí projít „karanténou“

9. duben 2020 10:50

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové je už téměř měsíc zavřená kvůli opatřením spojeným s koronavirem. I tak mohou čtenáři svazky vracet do biblioboxů. Knihovnice čas využívají k činnostem, na které v běžném provozu není dostatek času.

„Knihu máme oluxovanou a můžeme ji zařadit zpátky do regálu," ukazuje náplň práce posledních dní vedoucí správy fondu Martina Adamecová.

Společně s kolegyněmi vyndávají svazky z regálů, které vytřou. Knihy oluxují a vrací zpět.

Knihovnice čas využívají k činnostem, na které v běžném provozu není dostatek času

Na čem dalším knihovnice pracují upřesňuje Martina Adamecová.
„Probíhá nákup dokumentů, pokračuje jejich evidence do katalogů. Potom se balí nové knihy určené do volného výběru. Označují se signaturami a umisťují se do regálů. Je také víc času udělat revize."

Knihovna je uzavřená od 13. března

I tak mohou čtenáři svazky vracet do dvou biblioboxů před budovou. Ty zaměstnanci třikrát denně vybírají a za přísných hygienických podmínek knihy odváží do speciální místnosti.
„Tam jsou čtyři až pět dnů, než je dáváme zpátky do fondu, v takzvané karanténě. My jsme se pro onu karanténu rozhodli na základě doporučení Národní knihovny. Nějakou dobu by se na knihách mohl virus držet."

Čtěte také

Po uplynutí karantény se už knížky neočišťují, protože dezinfekce pro ně není vhodná, dodává Martina Adamecová.

Co mohou čtenáři dělat v době uzavření studijní a vědecké knihovny, radí její mluvčí Vladimíra Buchtová.
„Lze samozřejmě využít naši digitální knihovnu nebo také e-knihy. To vše máme na naší hlavní webové stránce. Knihy nepůjčujeme, nicméně čtenáři mohou již vypůjčené svazky vracet."

I tak budou všem čtenářům prominuty poplatky za opožděné vrácení.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související