Studenti z Dobrušky pečují o divoká zvířata. Na dvorku pro ně mají vybudovaná zimoviště s krmením

7. březen 2022 07:54

Studenti dobrušského gymnázia pomáhají divokým zvířatům. Na školním dvorku mají vybudovaná obydlí pro přezimování ježků nebo ptačí krmítka. Svým nájemníkům každý den po celou zimu nosí krmení v podobě masových konzerv nebo granulí. Pro studenty i jejich učitele je to úplně nová zkušenost. 

S učitelem Petrem Pokorným v čele míříme na dvorek gymnázia v Dobrušce na Rychnovsku. Za námi je skupinka dětí, kam nás to vedete? „Jdeme do školního parku k budkám. Tam se naši studenti starají o ježky a ptáky. Máme tam zimoviště, kde přezimují ježci, kteří v přírodě nestihli zazimovat.“

Čtěte také

„Studenti je denně přikrmují, dávají jim kočičí granule nebo konzervy. Máme tady i fotopasti, takže víme, jak jsou zvířata aktivní a jak se sem vrací.

Obsah konzervy pro kočky právě skončil uprostřed ohrádky. Ptám se studentek, jestli si myslí, že je důležité se o tato zvířata starat? „Určitě. Myslím si, že by snad i sama v přírodě zvířata přežila, ale je skvělé jim takto pomoci.

Studenti z Dobrušky pečují o divoká zvířata. Na dvorku pro ně mají vybudovaná zimoviště s krmením

Otvor do ohrádky je poměrně malý a není úplně jednoduché dovnitř nějakou potravu dát. „Vstup je malý, aby se dovnitř nedostala kočka. Aby nesežrala potravu ježkům.

Čtěte také

Čí to byl nápad, vytvořit takřka na školním dvorku něco takového? „Dušan. To je hlavní stavitel ptačích budek. A Dušan hned dodává, že mají ptáčci aspoň kde bydlet. „To je důležité. A také nás to moc baví.

Ředitelka gymnázia v Dobrušce Lenka Hubáčková vysvětluje studentům z Jižní Ameriky, kteří jsou na škole právě na stáži, co se tady přesně odehrává.

Všimla jsem si, že nápisy na ptačích budkách a dalších domovech pro zvířata jsou také v angličtině. „Máme štěstí, protože jsme se dostali do projektu Erasmus+, kde jsme v současnosti zapojeni do dvou projektů s ekologickou tématikou.

Čtěte také

„Musím přiznat, že jsem byla z počátku dost skeptická, ale opravdu to funguje. Mám z toho radost, protože děti pro to také hodně dělají. Mají před sebou odměnu v podobě vycestování do zahraničí. Sice ne úplně všichni, ale máme velmi dobrou odezvu, dodává Lenka Hubáčková.

Kromě zvířat se teď budou studenti gymnázia v Dobrušce na Rychnovsku nově starat také o jablečný sad. A v plánu jsou na léto i další projekty.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související