Školáci na Trutnovsku se seznamují s novými kamarády. Jenže to nejsou spolužáci, ale hmyzožravci

12. leden 2022 08:46

Pracovníci ekologické výchovy Krkonošského národního parku začínají rozvážet ježky do vybraných škol. Jde o malé hmyzožravce, kteří se narodili na podzim. Bez péče a pomoci by zimu nepřežili. Dosud byli ve vrchlabské záchranné stanici, kam je před zimou přinesli lidé. Úkolem dětí bude o ně pečovat, aby je mohly na jaře vrátit zpět do přírody. 

Čtěte také

„Dnes sem dostanete ježka, který tu bude až do dubna. A vaším hlavním úkolem bude, aby přežil, Daniel Bílek z Krkonošského národního parku přišel mezi šesťáky vrchlabské Základní školy na Liščím kopci a v ruce nese košík.

Děti do něj nedočkavě nakukují. „Já jednoho teď vezmu, nevím, jestli zrovna dostanete toho, kterého vyndám, protože tu mám ještě jednoho. Když ho budete brát někdy do ruky, tak určitě takto zespoda.

Daniel Bílek ukazuje dětem, jak mají ježka držet. Jako první to zkouší Ema. „Je moc hezkej a je to příjemné. Jen nevíme, jestli je to holka nebo kluk. Už ale máme pro něj připravená jména. Holka by to byla Topinka a kluk Pepík.

Pracovníci Krkonošského národního parku rozvážejí ježky do vybraných škol

Kdo hádal kluka, vyhrál, děti se budou starat o malého samce. Už pro něj přichystali potřebné zázemí.

„Máme tady pro něj přichystány noviny a piliny. Potom také vodu a granule, ukazuje šesťák Daniel místo, kde bude hmyzožravec přebývat.

Čtěte také

Daniel už plní misku a dává ji ježkovi do výběhu. „Nasypu do ní kočičí granule.

„Hlavním cílem je, aby si děti sáhly na živé zvíře a získaly nějaký pocit zodpovědnosti za něj, vysvětluje smysl projektu Bodlinka Daniel Bílek.

Tato škola už podle učitele Dušana Vodnárka zkušenosti s péči o ježky má. „Ono je to atraktivní. Děti se v péči střídají po dvojicích každý týden, takže se jim to neomrzí a jsou zodpovědné.

Daniel Bílek bude všechny školy, kde teď ježky mají, pravidelně navštěvovat, aby vždy zkontroloval jejich stav.

Spustit audio

Související