Střechy unikátního renesančního zámku v Doudlebách nad Orlicí pokryje do dvou let nová měděná šindel

11. srpen 2022 07:30

Renesanční zámek v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku bude mít do dvou let kompletně opravenou střechu. Původní plán majitelů zahrnoval práce na mnoho let dopředu. Současné zdražování materiálu ale jejich rozhodnutí změnilo. 

Čtěte také

Přicházíme na nádvoří zámku v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku, které ale teď vypadá úplně jinak, než jak si ho mnozí pamatujeme. Je to tu jako na stavbě. Ale slovíčko jako bychom možná mohli i klidně vynechat.

S Petrem Dujkou, správcem rodinného majetku, stojíme před zamřížovanou kašnou. Ale to asi není úplně součástí lešení. „Česká televize u nás točila pohádku Krakonošovo tajemství a tento altán tady zatím stojí z toho důvodu, že čekáme na vyjádření vedení televize, jestli nám ho nepřenechá.“

Je to velmi výrazný nový prvek, který tu na nádvoří přibyl. „A současně se tady také staví lešení, protože hned jak skončilo natáčení, tak přišli lešenáři, kteří staví lešení proto, abychom pokračovali v obměně naší střechy za měděnou šindel.

Čtěte také

Střecha, to je takové bolavé místo celé stavby, i když už jen zčásti. Protože majitelé se snaží všechna bolavá místa na zámku postupně léčit.

A to včetně oprav komínů, které zdobí krásná sgrafita. Ty jsou už také z velké části obnovené. „Ano, dorazí k nám několik firem, které v návaznosti budou řešit veškeré opravy. To znamená od pokrývačů, přes truhláře až po restaurátory, kteří budou mít na starosti naše krásné komíny.

Když přejdeme na druhou stranu nádvoří, tak se můžeme podívat vzhůru a už jen pouhým pohledem zjistíme, o jakou část střechy tentokrát půjde. „Už jsme se rozhodli, že nebudeme dělat střechu po deseti metrech, protože to by se prodražili. Jen lešení tak vyjde asi na polovinu investice, danou pro tuto akci.

„Rozhodli jsme se zadlužit majetkem. Ten úkon, který nás bude čekat, že uděláme najednou celou severní část střechy, vysvětluje Petr Dujka.

Čtěte také

To je poměrně veliký krok, protože když jsme spolu hovořili o střeše naposledy, tak Petr Dujka zmiňoval, že to je práce na několik let, snad až 20. Ale teď se ta doba významně zkrátí.

„Propočet byl opravdu na 20 let, ale teď jsme ho zkrátili na dva roky. Jedna investice bude v letošním roce v severní části a v příštím roce chceme udělat jižní a východní část střechy. Potom už bude nová střecha nad celým zámkem, dodává Petr Dujka.

Opravy střechy zámku v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku začínají v těchto dnech, návštěvnický provoz památky to ale nijak neovlivní a neomezí.

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

Spustit audio

Související