Další unikáty na zámku Doudleby nad Orlicí. Zlatá medaile za první víno a světové trampské muzeum

4. srpen 2022

Vydáme se do Doudleb nad Orlicí na zámek, kde se v minulých dnech natáčela letošní vánoční pohádka České televize s názvem Krakonošovo tajemství. A můžeme tedy Petru Dujkovi, majiteli zámku a potomkovi rodu pánů z Bubna a Litic, zámek jen pochválit.

Musím říct, že se mi u vás moc líbilo. Dostal jsem klasické zámecké papuče a proklouzal se celým zámkem.
To lidé z nostalgie vítají. Dokonce se návštěvníci nejen projdou v těch papučích, ale u nás si můžou jít i lehnout. Protože prohlížíme nástropní malby vleže. Skupinka v papučích vždy té následující hezky vyleští ono místo, kde si potom návštěvníci lehají na zem a prohlíží malby.

Petr Dujka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Stropní malby jsou jedním z mnoha unikátů vašeho zámku.
To je pravda. Nejsou to jen nástropní malby, které máme. Ale také emblematické, náboženské, mytologické unikáty, je jich tam u nás daleko víc.

Nečekal jsem, že za víno dostaneme hned zlatou medaili. Ale říká se, že první vyhrání z kapsy vyhání, tak nevím, jestli to není špatně.
Petr Dujka, majitel zámku Doudleby nad Orlicí

Mně se moc líbila druhá největší kachlová kamna.
Za těmi jezdí do zámku i badatelé, nedávno tam byli hosté z Holandska. A to je vždy celodenní bádání, my ani nevíme, co všechno ta kamna obsahují, ale ti badatelé je rozpitvávají úplně maximálním způsobem. Dokonce nás ještě často poučují, co dál se o nich může říct, takže jen kolem těch kamen by se mohla udělat samostatná prohlídka.

Čtěte také

A zámek ukrývá ještě spoustu dalších tajemství.
Máme nejvíc barokních madonek z celé Evropy, vlastně se dá říct klidně i z celého světa. Potom máme původní parkety, máme uzavřené nádvoří s otevřenými arkádami a to nevidíme od italského Milána až po severní pól. To jsou italští stavitelé, které v 16. století povolali Bubnové, aby jim postavili tento zámek, který byl jen takovým letohrádkem. A oni ho vyzdobili nebo zpestřili sgrafity. Na tento unikát se jezdí zase dívat italští badatelé, protože to také není vlastně nikde na celém světě. A nesmíme opomenout ani naše zámecké komíny, které se v současné době restaurují a opravují, ty jsou osm metrů vysoké. A ta oprava je hodně náročná. Já vždy říkám, že existují horolezci, stromolezci a potom komínolezci. Ale to jsou normální zedníci, kteří se obětovali a spouštěli se do komínového otvoru a tam staré cihly vybírali. A pak se budou opravovat sgrafita, takže zase nastoupí restaurátoři. Je to velmi náročné jak na práci, tak i finančně.

Čtěte také

Kolik těch unikátních komínů máte?
Čtyři jsou momentálně rozebrané, jeden půjde dolů a čtyři jsou už vystavěné. Ale nejsou zpestřeny sgrafity.

Musíme zmínit filmaře, protože se u vás natáčela pohádka České televize Krakonošovo tajemství, kterou uvidíme na Vánoce. Jak jste si to užili?
Filmaře jsme si užili, protože když něco točí Česká televize, tak je to něco úplně jiného, než když přijedou jiní filmaři. Nedávno u nás točil také například režisér Tomáš Magnusek. Ale Česká televize byla tak ohleduplná, začíná to už rekvizitáři, kteří stavěli na nádvoří stan. Když tam vešla skupina návštěvníků, tak oni přestali pracovat, protože průvodkyně potřebovala tři minuty klidu. Vše ztichlo a za chvilku se zase stavělo lešení. A to filmování vyšlo zrovna dohromady také se svatbou. Na ten den už byla objednaná svatba. A dát dohromady filmaře a svatbu je velice složité. A představte si, že Česká televize ti svatbu hladce umožnila, i když si zámek zamluvila až jako druhá. A svatba zase umožnila České televizi filmování, opravdu to vyšlo jak na drátku. Dokonce si toho ještě novomanželé považovali. Byla tam známá filmařská jména, pánové Švehlík, Prachař, Sokol, Huba. Ti všichni jim přáli, takže to pro ně bylo úžasné.

Čtěte také

Já se ani nedivím, protože u vás je vždy krásná a rodinná atmosféra. Ještě musíme zmínit další novinku, protože vy jste také vysadili vinohrad.
Ano, jsou to dva roky. Vinařka Lucie Šimonová mě do toho vtáhla. A nakonec právě včera mně vyšel první výsledek. Před dvěma lety jsme sázeli, loni sklízeli a letos, a to je velké ocenění, na národní soutěži vinařské oblasti Čech za rok 2021 jsme dostali zlatou medaili. Ale říká se, že první vyhrání z kapsy vyhání, tak nevím, jestli to není špatně. Ale už mi volali vinaři jak z Čech, tak i z Moravy a blahopřáli mi. Okamžitě jsem to víno stáhl z trhu, protože jsme jich udělali jen tak na zkoušku málo, jen tak pro sebe, vyzkoušíme to, uděláme nějakých 100 lahviček. Ale že to takto vyjde, to jsem nečekal, že dostanu zlatou medaili. Takže teď už bude víno jen na rozdávání nebo na degustace.

Založit vinohrad není jen tak, trvá to několik let, než se z něj začne sklízet kvalitní víno.
Já připravuji půdu pro další rozšiřování vinic, protože mě to chytlo. Jako prostě všechno. Je to takové mé poslání.

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

A můžeme také říct, že v příštím roce chystáte i otevření trampského muzea, což bude další velká rarita, možná jediné takové muzeum vůbec na světě.
Bude to česko-slovenské muzeum, protože tramping, který teď nedávno oslavil 100 let, byl československý. My budeme otevírat muzeum, protože máme spoustu kamarádů, kteří nám tam nanosili unikátní kousky. Známé trampské jméno Fred Jedlička, ten mi s tím nejen hrozně pomáhá, ale on je taková chodící encyklopedie trampingu. Já budu takovou záštitou toho projektu, dávám k dispozici prostory a těším se na to, že budeme mít další světovou ojedinělost.

Jakub Schmidt a Petr Dujka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Všechny vás pozval k sobě na návštěvu Petr Dujka, zámecký pán, majitel zámek v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.