Strážníci z Jaroměře zamířili jako dobrovolníci na Moravu pomoci lidem v obcích zasažených tornádem

1. červenec 2021 11:56

V několika moravských obcích pokračuje likvidace škod způsobených nedávným tornádem. Na místě pomáhají obyvatelům zasažených vesnic nejen hasiči nebo vojáci, ale i řada dobrovolníků. K nim se už brzy připojí i skupina strážníků z Jaroměře.

Na služebně městské policie v Jaroměři strážníci zatím řeší běžné pracovní povinnosti. Už za pár hodin je ale čeká cesta na Moravu.

Čtěte také

„Jedeme do obce Moravská Nová Ves," říká velitel strážníků Ondřej Mundl.

Spolu s ním míří na pomoc lidem z obce zasažené tornádem dalších pět strážníků, tedy téměř třetina celé služebny. Vlastními auty, za své peníze.
„To rozhodnutí bylo absolutně spontánní. Domluvili jsme se kluci i holky mezi sebou, kdo je ochotný na Moravu jet. Buď jsme si vzali dovolenou nebo jsme si vyměnili služby."

Z poničených obcí přichází rozporuplné zprávy. Podle některých už dobrovolníci nejsou potřeba, od místostarosty Moravské Nové Vsi ale strážníci slyšeli něco jiného.
„My máme informace takové, že každá ruka je tam vítaná."

Na cestu si strážníci balí jen několik základních věcí. Kromě oblečení hlavně spacáky a karimatky.
„Protože jsme se s panem místostarostou předběžně domluvili, jestli by nám někde vyčlenili místo, kde bychom mohli přespat někde venku pod celtou, takže to není problém. Bylo nám řečeno, že si nemusíme brát žádné nářadí, že to toho je dostatek. Hlavně ať si vezmeme ruce."

Čtěte také

Co přesně bude skupina dobrovolníků z Jaroměře na místě dělat, zatím nikdo z nich neví.

Podle dalšího ze strážníků Petra Šustka je to vlastně úplně jedno. Hlavní je pomoct lidem v nouzi.
„A ty lidi pomoc evidentně potřebují. Očekávám, že tam bude už částečně uklizeno, že už to nebude taková apokalypsa jako na začátku. Ovšem spousta práce tam evidentně pořád je."

Na Moravě zatím strážníci stráví dva dny, pak se musí vrátit. Někteří totiž o víkendu nastupují do práce. Pokud ale prý bude potřeba, do tornádem zasažených oblastí se ještě vrátí.

Spustit audio

Související