Bouřky přinesly silný vítr, blesky i kroupy. V Novém Městě nad Metují zasáhl blesk střechu domu

2. červenec 2019 07:48

Včera v podvečer evidovalo krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje asi 15 událostí, kdy jednotky požární ochrany zasahovaly v souvislosti s odstraňováním nebezpečných stavů a poskytovaly technickou pomoc po bouřce.

Například v Novém Městě nad Metují zasáhl blesk střechu rodinného domu. K plamennému hoření nedošlo, půda byla ale zadýmena.

Hasiči zkontrolovali místo termokamerou, aby vyloučili případná skrytá ohniska. Při události došlo mimo jiné ke škodě na elektroinstalaci, ale prozatím ji nebylo možné vyčíslit. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Náchoda a Dobrušky a JSDH Nové Město nad Metují.

Bouřka se prohnala i dalšími místy v kraji

Ve Smidarech, části Chotělice, hrozil pád utrženého komína ze střechy domu, novobydžovští profesionální hasiči jej zajistili, spadlý stožár a část cihel komínového tělesa pak odstranili.

Komín Chotělice

V Sekeřicích na Jičínsku došlo vlivem větru ke stržení střechy na stodole a chlévě, na místo vyjeli profesionální hasiči z Jičína a dobrovolná jednotka z Vysokého Veselí, aby objekt provizorně zakryli.

V dalších případech odstraňovaly profesionální i dobrovolné jednotky stromy z komunikací nebo části větví z elektrického vedení v okolí Nového Bydžova, Hořic, Broumova nebo Jaroměře.

Kroupy udeřily na Trutnovsku

Na Trutnovsku způsobily největší problémy kroupy. Mezi nejvíc zasažené obce patřily Suchovršice, nebo Radvanice.

Kroupy v Suchovršicích

Nezávislý starosta Radvanic Tomáš Němec podle svých slov ještě nic podobného neviděl. V průměru měly několik centimetrů, zničily mu skleník.
„Za svých padesát let života nepamatuji takovou velikost krup."

Na dalších místech Trutnovska kroupy ničily úrodu, rozbíjely okna a poškodily i několik aut.

Takové kroupy padaly ve Stárkově
Spustit audio

Související