Skupiny hasičů z Trutnova a z Hradce Králové jsou připraveny vyrazit na pomoc obcím na jižní Moravě

25. červen 2021 09:19

Česká republika má za sebou druhou bouřkovou noc v řadě. Bouře s tornádem na jihu Moravy si vyžádaly nejméně tři lidské životy a stovky zraněných, hmotné škody jsou obrovské. V Královéhradeckém kraji byla noc výrazně klidnější. Situaci zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Podle ranních informací z krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové byla noc u nás v kraji relativně klidná, bylo oblačno až zataženo s přeháňkami, bouřky se objevovaly spíš jen ojediněle.

Podle předpovědi a hlavně podle aktuálních dat by to tak mělo zůstat i dál, mělo by být oblačno nebo zataženo s ojedinělými bouřkami a teplotami 19 až 22 stupňů. Hlavní pásmo bouřek tedy tentokrát Královéhradecký kraj minulo.

Po bouřkách, které přišly v noci na čtvrtek, měli hasiči kolem dvou desítek výjezdů a bez elektřiny zůstalo na nějakou dobu kolem tří tisíc domácností. Podle toho, co jsi teď říkal, měli nejspíš i oni klidnější noc?

Ani hasiči ani energetici neměli žádný výjezd, způsobený počasím. ČEZ řešil podle mluvčí Šárky Lapáčkové Beránkové jen běžné poruchy a ani hasiči tentokrát neměli prakticky žádnou práci například s popadanými stromy nebo s vodou ve sklepích.

Vraťme se ještě k situaci na Břeclavsku a Hodonínsku, kam už vyslaly hasiče a záchranáře na pomoc s likvidací následků tornáda i okolní země Slovensko a Rakousko. Chystají se třeba nějak pomoci i hasiči z Královéhradeckého kraje?

Připraveny vyrazit na pomoc jsou dvě skupiny hasičů po osmi lidech, jedna z Trutnova a druhá z Hradce Králové. Připraveny jsou i technické pomůcky, které by s sebou hasiči vezli. Mimo jiné dva kontejnery na stabilizaci budov nebo elektrocentrála.

Hasiči zatím čekají na pokyn, který by měl dorazit z generálního ředitelství. Ten pravděpodobně přijde, ale jisté to není a neví se ani kdy. Každopádně krajští hasiči připraveni k pomoci jsou.

Objevily se i další iniciativy hasičů z různých jednotek, například jednotky ze Špindlerova Mlýna. Ale tam to nepůjde úplně onou oficiální cestou přes generální ředitelství. A zatím nejsou k dispozici přesné informace kolik takových jednotek a jestli vůbec, se chystá na jižní Moravu vyrazit.

Hasiči jsou však ochotni a připraveni pomáhat. Jsou vždy mezi prvními, kteří jsou ochotni přiložit ruce k dílu. A to je určitě dobrá zpráva.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související