Stará černá skládka, příběh žirafy s dobrým koncem a stavba úseku dálnice D11. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Stovky kusů nádobí, rozbité talíře, lahve, železné cedule, dráty. Tohle všechno a spoustu dalších věcí ukrývá rozsáhlá černá skládka nedaleko Labské boudy v Krkonoších na Trutnovsku. Pracovníci Správy Krkonošského národního parku ji objevili náhodou po zářijových povodních. Na místě spolupracují s archeologem, některé původně vyhozené věci skončí v muzeu.

„Půjdeme teď po turistické cestě asi 300 metrů a tam to potom mezi smrky uvidíme. Tak pojďte.“ Pracovníci Správy Krkonošského národního parku vyrážejí společně s archeoložkou od Labské boudy. Po pár desítkách metrů jsme dorazili na místo. Nutno říci, že se nacházíme v klidové zóně národního parku.

Čtěte také

Dnešní zastavení v Safari Parku Dvůr Králové věnujeme příběhu jedné dvorské žirafy. Partnera jí zoologové našli v liberecké ZOO, kde se dobře zabydlela a navíc se tam stala i matkou. Příběh s dobrým koncem vypráví o výhodách vzájemné spolupráce zoologických zahrad, která se stává nutností.

Právě takový příklad pro vás se zoologickým ředitelem dvorského safari parku Jaroslavem Haimy Hyjánkem natočila redaktorka Dana Voňková. Spolupráce mezi jednotlivými zoologickými zahradami je při řešení problematických úkolů užitečnou nutností. Cílem je odchovat zdravá zvířata geneticky vhodná pro jejich případný návrat do volné přírody.

Čtěte také

U Královce na Trutnovsku začala stavba nové části dálnice D11. Dělníci jako první postaví tříkilometrový úsek u státní hranice, který na jaře 2026 napojí na polskou rychlostní silnici S3.

Nový úsek české dálnice pomůže odklonit tranzitní dopravu z obce, říká nezávislý starosta Královce Tibor Terbák. „My budeme rádi, že se doprava vyhne Královci. Provoz se samozřejmě stáhne na dálnici a myslím si, že na stávající silnici že to bude mírnější a klidnější. Mám z toho velikou radost, konečně jsme se dočkali.“

Ředitelství silnic a dálnic chce v příštím roce zahájit stavbu dálnice z Jaroměře do Trutnova. Půjde o poslední úsek dálnice D11 dlouhý 19,6 kilometrů.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.