Za 40 minut vlakem z Hradce do Prahy, stavba dálnice D35 a povodňová stížnost. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Správa železnic chystá rozsáhlou modernizaci tratí v Královéhradeckém kraji. Počítá s ní do roku 2032, změnit se má výrazně pět úseků. Podrobnosti nabízí přímo z hradeckého hlavního vlakového nádraží reportér Jiří Hofman.

O jak velké změny na trati půjde?
Mělo by se jednat o velké změny. Jako první by v příštím roce měla začít kompletní rekonstrukce železničního uzlu Hradec Králové. Cestování po železnici se potom výrazně zrychlí. Do Prahy se bude z Hradce Králové cestovat 37 minut, do polské Wrocławi 85 minut. Správa železnic toho chce docílit mimo jiné zdvoukolejněním tratí v úseku Hradec Králové - Jaroměř - Česká Skalice a také elektrizací vytěžovaných tratí.

Čtěte také

U Sadové začala stavba dalšího úseku dálnice D35. Ta po dokončení propojí Moravu s Hradcem Králové a Jičínem. Sedm a půl kilometru dlouhý úsek nedaleko Hradce Králové má být podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla hotový v roce 2026.

„Stavbu další části dálnice D35 mezi Sadovou a Plotišti jsme zahájili předáním staveniště. A zároveň pokynem investora zhotoviteli k zahájení stavební činnosti. I přes dramatické klimatické podmínky začíná výstavba podle harmonogramu. Jen o nástupu těžké techniky rozhodne stav terénu,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Čtěte také

V Teplicích nad Metují na Náchodsku sčítají škody po povodni. Ta v minulých dnech zasáhla nejen město, ale i obce, které pod něj patří, například Zdoňov nebo Dědov. Sedmnáct evakuovaných lidí už je zpátky ve svých domech. Zastupitelé města se po opadnutí velké vody navzájem obviňují z chyb při řešení krizové situace.

Jeden z opozičních zastupitelů David Duda podal několik stížností na krajský úřad. Radnice podle něj během záplav nedostatečně informovala obyvatele a místostarosta Antonín Novotný prý pochybil při odpouštění svého rybníku ve Zdoňově. Voda z něj podle Davida Dudy zhoršila povodňovou situaci.

autor: baj
Spustit audio

Související