Stačí teď jít přírodou a už najdeme spoustu lahůdek. Bez popence si nelze bramboráky ani představit

6. duben 2023

Zahradnická a bylinková radioporadna Českého rozhlasu Hradec Králové. Protože vy, co se alespoň občas pohybujete v kuchyni, stejně jako já, tak mi jistě dáte zapravdu, že mít po ruce čerstvé bylinky, to je sen každého kuchaře. Poradíme vám, jak je vypěstovat, kterému parapetu či záhonku dát přednost, kde a jak sázet. 

Zahradní rádce František Hlubocký hostem naší jarně zahradní a bylinkové radioporadny.

Bez kterých bylinek se neobejdeme?
Bez žádné, všechny jsou dobré. Stačí jít teď přírodou a už najdeme krásnou divokou pažitku, ta je jedinečná, nebo medvědí česnek. A takových lahůdek se dá posbírat víc. Popenec, třeba někomu roste i divoce na zahrádce, a takové bramboráky nebo kapustové karbanátky bez popence si nelze ani představit.

Jednoduchá rada, mrazík může ještě v noci zlobit, tak strčte květináče s rostlinami na balkoně až na fasádu domu. Ta bylinky podrží.
František Hlubocký, zahradní rádce

Dnes máme Zelený čtvrtek. Tak si bylinkami vše posypete?
Než jsem odcházel, tak jsem manželce nalámal listy z kadeřávků, popenec, ten roste divoce u zahrad, u plotu kopřivy. To všechno bude v karbanátcích. Maso jsem včera do nich koupil, to je pravda.

Spoustu tradičních bylinek lze vypěstovat vlastně kdekoliv, i pokud nemáme zahrádku. Jak se do toho pustit?
Určitě je dobré se na to připravit.

Čtěte také

Myslím si, že pro většinu malých, balkonových zahrádkářů skoro stačí teď si pažitku nebo petrželku koupit předpěstovanou a zasadit pěkně do nějakého většího květináče. Dokonce si to někde i namíchají, ono to nevypadá špatně v míse, pažitka a vedle petrželka.

Vydrží to a ujme se. Na většině balkonů snad už mráz máme za sebou. A kdyby se náhodou stalo, že ještě přijde mráz, tak jen jedna jednoduchá rada, strčit tu nádobu co nejblíže fasádě k domu. Lehký mrazík ještě teď v noci může zlobit, ale tepelná stabilita fasády bylinky podrží.

Ale to platí i pro květiny. Co nejblíže je prostě doslova přilepit na fasádu. Nebo i nějakou bílou lehkou textilií či lehkým plátnem přikrýt. Čistý igelit na to není moc vhodný, on se potí. Ale zase bublinková fólie, není nad tu.

Jsou ale určitě i byliny, na které je ještě čas. Protože jsou na chlad háklivé.
A ty si můžeme zkusit už vyset doma za oknem do květináče v teple. Takové to naklíčení, náročné na teplo.

Čtěte také

Nejznámější z nich je snad bazalka, a to je vysloveně rostlina, která má ráda teplo, okolo 20 stupňů. Tudíž s ní ani až nám vyklíčí a vyroste, nespěchat na balkon. Klidně může být zatím za sklem domova.

Teď se poměrně často používá také fenykl, anýz či koriandr. Semena jsou k dostání a i kdyby náhodou nebyla v semenářství, tak lze použít i ta ze sáčků s kořením. Ty je také dobré zaset do květináčku doma za oknem. Ony nám brzy vyklíčí.

A jsou zase skoro i lepší, když jsou z toho zpoza skla, mají takové jemnější lístečky. Kopr se dá už také zasít do květináčku za okno. A pozor, kopr je také dost teplomilný, takže si ho můžeme teď v klidu uvnitř vypěstovat a pak ho vystěhovat ven až na léto.

Je rozdíl mezi bylinami jednoletými a vytrvalými?

Čtěte také

Teď jsem v podstatě vyjmenoval vše jednoleté. Petrželka je dvouletá, ale pěstuje se spíš jako jednoletá, pažitka je víceletá. A pak máme oblíbené bylinky jako tymián či oregano, to jsou vytrvalé byliny, přes léto výborně rostou na balkoně, ale špatně tam zimují.

Pozor, pakliže je možnost je odvézt třeba někde na chatu a tam zahrábnou květináč hezky do země, do stínu, tak tam nám vydrží snadno do druhého roku. Kdežto na balkoně se může stát, že nepřezimují, protože tam jsou přeci jen velké výkyvy teplot a promrznou.

Každopádně čekáme do 15. května, do tří zmrzlíků?
Ano, co jsme koupili, co je předpěstované ve skleníku, tak okolo toho 15. května.

Celou jarní zahradnicko bylinkovou radioporadnu s Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související