Bylinkářka Svatošová: Kopřiva je nejdostupnější a nejlepší tonikum, multivitamin i očistná bylina

27. březen 2023

Bylinkářka Radka Svatošová z bylinkové školy Zelená louka hovoří v naší radioporadně na téma: bylinky na posílení organismu po zimě. Jarní počasí si s námi hraje trochu na schovávanou, už se dá něco v přírodě sbírat? 

Už se urodily bylinky, které bychom mohli využít v kuchyni?
Já tvrdím, že bylinková sezóna nekončí nikdy, bylinky můžeme sbírat i v zimě. Takže samozřejmě teď už běží sezóna naplno, už jsem sbírala a zpracovávám. Doma konzumujeme bylinky, abychom si udrželi energii po zimě a doplňovali vitamíny. A těmi bylinkami se to opravdu krásně dá.

Bylinková sezóna nekončí nikdy, teď na jaře doporučuji chodit se pást, jako to dělají zvířata. Ideální je konzumovat vše čerstvě zelené.
Radka Svatošová, bylinkářka

Poradíte nám, jak načerpat energii a posílit imunitu? Opět řádí nachlazení, jak tedy s pomocí bylinek nastartovat jarní období?
Vůbec ode mne nečekejte žádné složité rady. Tvrdím, že ta rada je jednoduchá. Prostě chodit se pást po zimě, jako to dělají zvířata. Ideální je konzumovat vše čerstvě zelené, které vyráží kolem nás. Konzumovat hlavně rostliny a bylinky, které jsou hojné a vitální, protože ty nám svoji vitalitu skvěle dokáží předat a po zimě nás nabudí.

Čtěte také

Mám to osvědčené, že to funguje. Teď například přichází čas kopřiv, kolem Velikonoc se dělají nádivky a různé pokrmy z kopřiv. Takže kopřivy už raší a dají se aspoň v malém množství sbírat. Tedy kopřivy v nejrůznějších podobách už můžeme konzumovat. To bych všem doporučila. Kopřiva je naše nejdostupnější a nejlepší tonikum, multivitamin a očistná bylina v jednom. Pořád dávám ty samé rady. Není potřeba hledat žádné složitosti a žádnou exotiku v jarní očistě a posílení organismu. Kopřivu doporučuji na všechny způsoby.

Ať už za syrova ve formě smoothie, nebo si uvařit kopřivový čaj, konzumovat kopřivu můžeme v nejrůznějších jídlech, v polévkách, v nádivkách, zeleninových směsích, ve špenátech.

Vy jste dnes přinesla i květináček s rostlinkou. Jsou to zelené lístky, ale dám se poddat, o co se přesně jedná.
Tato rostlinka vypadá sice dekorativně, v podstatě ji můžeme klidně pěstovat doma na okně jako pokojovku, ale je to jeden z nejběžnějších plevelů, tedy bršlice. A protože ne každý bršlici umí identifikovat a určit, tak jsem ji vzala s sebou.

Ráda ji beru s sebou i na přednášky a kurzy, aby měl každý možnost si ji prohlédnout a osahat. Je to taková moje průvodkyně, tonizující bylina, kterou mám moc ráda. Osobně mi dělá opravdu velmi dobře.

Na co všechno bychom mohli bršlici využít?
Nevím, jestli by nám celé to dnešní povídání na to stačilo, protože o bršlici by se opravdu dala napsat celá knížka. Těch účinků je spousta, ale hovoříme o jarní detoxikaci organismu, takže ona má i detoxikační účinky a k tomu je to vynikající tonikum. Teď jsem právě užívala tinkturu z bršlice, každé ráno lžičku a vůbec jsem nepociťovala žádnou jarní únavu, nic.

Nepotřebujete kupovat drahé papriky či okurky, vystačíme si s mladými lístky bršlice, pampelišky, orseje jarního, divokých česneků.
Radka Svatošová, bylinkářka

Působí opravdu skvěle a kromě toho, dá se říct, že má až afrodiziakální účinky. Pro ženy i pro muže, má vliv na hormonální rovnováhu organismu. Dokonce se dělaly výzkumy v Rusku a na Ukrajině, kde zkoumali její protirakovinné účinky, takže se doporučuje i lidem nemocným. Obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a cenných vitálních látek.

Čtěte také

Zahrádkáři to asi neradi slyší, protože bršlice se těžko zbavují, ale já bych radila, aby se jí přestali lidé zbavovat. Nechala jsem si ji na své zahrádce být a její lístky mám kdykoliv po ruce. Můžeme je ujídat čerstvé, nemusíte si z nich nic vyrábět. Nejchutnější jsou mladé lesklé lístky, takové ty ještě sbalené, to je opravdu chuťovka.

Nepotřebujete kupovat žádné drahé papriky či okurky, které nám teď v supermarketech nabízejí, bohatě si vystačíme s těmito mladými lístky, ať už bršlice, pampelišky nebo orseje jarního, divokých česneků, a máme tělo opravdu dokonale vyčištěné po zimě a tonizované. Vrátí se nám energie a bude nám hned dobře.

Mohu tedy z květináče odtrhávat průběžně lístky a zakomponovat je normálně do stravy?
Přesně tak. Na jaře je nejlepší jíst mladé čerstvé lístky, sušené už nejsou tak chutné ve formě čaje. Takže bršlici radím sbírat čerstvou, protože po celý rok na kosených trávnících a plochách najdeme její mladé lístky. Nebo si vyrobit nějaký sirup, který je také velmi chutný.

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz

Je tam nějaké omezení, kolik člověk může třeba bršlice sníst denně?
Kdybychom to opravdu hodně přehnali, tak můžeme možná pocítit nějakou nevolnost, má to i trošku vliv na ledviny. Ale když si občas dáme pár lístků na chuť nebo si vyrobíme špenát, tak nám to určitě neublíží. A potom je dobrá léčebná kůra třeba i za použití tinktury. Pak si dát přestávku a zase to znovu zopakovat. Není to úplně nevinná rostlina, je to silně působící bylinka, takže ji nemůžeme brát nepřetržitě celý rok.

Celou bylinkovou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související