Správa Měděného dolu Bohumír na Trutnovsku brzy nabídne návštěvníkům komfortnější zázemí

25. červenec 2021 08:20

Měděný důl Bohumír v Jívce na Trutnovsku chystá nové zázemí pro návštěvníky. Na místě totiž chybí prostor pro prodej vstupenek, ale například i toaleta. Lístky se tak za každého počasí prodávají na přilehlém parkovišti před vstupem do objektu. A to se brzy změní.

Prodej lístků na parkovišti, toaleta mezi stromy za parkovištěm. Taková je realita u Měděného dolu Bohumír v Jívce na Trutnovsku, když se člověk rozhodne jít na prohlídku.

Čtěte také

„My jsme celkem přírodní lidi, ale když je to kulturnější, tak nám to nevadí. Ruce si ale člověk potřebuje opláchnout," říkají Mariana a Miloš, kteří patří mezi skupinu návštěvníků, jenž si s neexistující toaletou příliš hlavu nedělají. Ovšem takových lidí je minimum.

Jdeme se podívat na nové návštěvnické centrum, které ale ještě nestojí.

„Právě jsme došli k bývalému objektu vrátnice, který jsme dostali do správy právě pro Měděný důl Bohumír. A doufáme, že se nám v něm podaří vytvořit důstojné zázemí. Nejen pro průvodce, ale hlavně pro turisty," vysvětluje Květa Jirmanová.

Měděný důl Bohumír
Historie dolování na Jívecku je proti jiným regionům Podkrkonoší poměrně mladá. Souvisí až s rozvojem průmyslu 19. století. Celé území je součástí morfologicky a geologicky samostatného celku - vnitrosudetské neboli dolnoslezské pánve. První zmínky o dolování sahají do roku 1853, konec těžby je pak datován na rok 1965. V roce 2015 se tak po 50 letech otevřel veřejnosti.

Vstupujeme starými dveřmi do chodby budovy ze 70. či 80. let minulého století.
„Věříme, že se nám v této prosklené chodbě podaří zřídit galerii, vystavit fotografie a umístit vitríny s exponáty. Rádi bychom tu měli výstavní prostor a současně stolečky, aby si tu návštěvníci mohli dát kávu a občerstvit se."

Jak to tady bude v budoucnu vypadat?

„Vnitřní kompozice zůstane, bude tu část pro průvodce, která jim bude sloužit jako zázemí a také tam bude pokladna. Budou tu umístěny ochranné přilby s čelovým světlem, které jsou nezbytné pro vstup do podzemí. A zrekonstruujeme tady toalety, které budou sloužit jak průvodcům, tak turistům."

Čtěte také

Průvodkyně Adéla Stoniaková prodává lístky na parkovišti. A lidé se jí ptají, kam si mohou odskočit na toaletu. Jak velká je to komplikace, když tu není důstojné zázemí?
„Zažíváme i docela kuriózní situace. Kolegovi se stalo, že mu vítr rozfoukal vstupenky a několik jich mu ulétlo na louku. Takže je potom musel sbírat."

Přestavba nového turistického zázemí by v Měděném dole Bohumír v Jívce na Trutnovsku měla začít už v letošním roce. Návštěvníkům by potom mohlo sloužit od příští turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související