V peklo se promění měděný důl Bohumír v Jívce na Trutnovsku. Místa průvodců obsadí čerti

18. říjen 2019 10:03

V měděném dole Bohumír v Jívce na Trutnovsku otevřou pekelnou bránu. Místo průvodců budou na návštěvníky čekat čerti a dokonce sám pekelný kníže s knihou hříchů. Jak vypadají přípravy na dnes už tradiční podzimní akci, o to se zajímala přímo na místě reportérka Jana Házová.

Štola v dole Bohumír v Jívce je v těchto dnech maličko živější, než tomu bývá běžně. Květa Jirmanová tady momentálně přerovnává krabice a stěny zdobí červenými šátky. Co vlastně obnášejí přípravy pekla?
„Celou štolu musíme pomocí rekvizit přeměnit a návštěvníci mají možnost se do pekla podívat. A především rodiče s malými dětmi. Mají možnost i na ně hříchy nahlásit a jít na návštěvu za čerty."

Čtěte také

Pojďme se podívat, co všechno se tady nyní musí udělat.
„Po stěnách rozvěšujeme červená světýlka. Rozsvítili jsme červený řetěz, který nám ukazuje cestu dál do Luciferovny k samotnému pánu pekel. Trasa je dlouhá asi 200 metrů. A po cestě ještě potkáte také čertovský pokojíček."

A Květa Jirmanová nás nechává ještě nakouknout pod pokličku příprav. Do pekla budou jistě směřovat velké davy dětí. A Lucifer vlastní knihu hříchů, kde má na každého poznamenány jeho neplechy. Kde se tyto informace získávají?
„Díky tomu, že štola má jistou kapacitu, tak musí být celá akce na rezervaci. A maminky mají možnost na své děti nahlásit jejich hříšky. Apelujeme na rodiče, aby byli vždy co nejkonkrétnější. Protože pokud uvedou jen, že dítě zlobí, tak to se týká prakticky každého dítěte. Ale my chceme uvádět ke každému pokaždé nějaký konkrétní hřích."

Jak se peklo probouzí - tak se jmenuje poslední letošní akce v dole Bohumír v Jívce na Trutnovsku

Kolik dětí projde čertům rukama?
„Počítáme, že nás navštíví kolem 700 dětí."

Na konci štoly už je připravený trůn, opět v červené barvě. Jsou tu červená světýlka a červené plachty. Také ovšem obrovský kotel. Tady prohlídka pekla končí.

„Tady jsme se ocitli přímo v Luciferově sále. Probíhá tu samotná rozmluva s pánem pekel. Váhu hříchů mám zatím ve složeném stavu, ale na sobotu bude určitě připravena pro první hříšníky," usmívá se Květa Jirmanová.

Pokud se chcete podívat do Pekla v dole Bohumír v Jívce na Trutnovsku, musíte si udělat rezervaci přes tyto webové stránky.

Peklo se poprvé v letošním roce pro děti otevře v sobotu 19. října. Své brány potom uzavře 3. listopadu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související