Špičkovou zvukovou techniku trutnovského UFFA si přijedou poslechnout z pražského Národního divadla

14. květen 2021

Zamíříme do Trutnova  budeme si povídat nejen o tomto krásném městě, ale také o kultuře. Protože město pod horami se stalo domovem společenského centra UFFO. Jako ředitel tam tenkrát zhruba před deseti lety nastupoval Libor Kasík, který je dnes s námi ve studiu.

Tak jakých bylo těch 10 let?
Už je to víc, co jsme otevírali, 10 let to bylo loni v září. A já už jsem v UFFU ještě o kousek déle, takže už je to 11 let. Teď chystáme 11. ročník našeho festivalu Cirk-UFF.

Libor Kasík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

To je dobrá zpráva, že bude Cirk-UFF.
Bude už teď začátkem června. Byl to trošku risk s jeho přípravou, ale nedá se to potom stihnout za týden. Takže festival je celý připraven, riskli jsme to a vypadá to, že to snad i vyjde.

Možná můžete udělat úlevné uf!
Uf, přesně tak.

Prostor UFFA má tři hlavní varianty. Ještě jich je dalších šest a potom, kolik si vymyslíme. Přestavba trvá jen dvě až tři hodiny.
Libor Kasík, ředitel společenského centra UFFO v Trutnově

Jak to bylo tenkrát před těmi jedenácti lety vypadalo, když se UFFO, obrovský přelomový dům v Trutnově, otvíralo?
Já jsem také zpěvák, především operní. Jezdil jsem po celém světě a viděl nejrůznější haly a sály. A najednou koukám, že se v Trutnově staví úžasný objekt. Tak jsem se přihlásil do konkurzu na ředitele, protože to se stává jednou za život, taková šance. A vyšlo to. Jak to nazvat? Nejlepší je anglický výraz, to win you. Je to kulturní centrum, hraje se tam divadlo, ale slouží i jako koncertní sál.

Čtěte také

Do trutnovského UFFA jezdím často i jako účinkující a zažil jsem ho ve dvou podobách. To znamená amfiteátr pro divadlo a potom ples, což je úplně obráceně. Při divadle stoupají diváci nad účinkujícího a naopak, když je ples, tak vystoupá kapela a lidé tancují hezky na parketu dole.
Ano, to jsou základní, v podstatě nejčastěji užívané podoby. Ty hlavní varianty jsou tři a pořád se mění, ale ještě jich je tam dalších šest a potom, kolik si jich vymyslíme. To přestavování prostoru trvá jen asi dvě až tři hodiny.

Je to krásná, stále moderní budova. A teď jste také hodně investovali do zvukové techniky.
Za tuhle otázku jsem rád. Včera jsme měli prezentaci pro zaměstnance. Ten proces trval skoro dva roky, když jsme o tom začali uvažovat. Probíhala výběrová řízení a koncem minulého roku se vše začalo instalovat. A teďka ty věci, které se tam pouští a dějí, tak to je něco, člověk to musí slyšet. U UFFA bylo vnímáno jako určité negativum, že jde o multifunkční sál a hraje se tam všechno. Od barokního komorního koncertu až po thrash metal. A Jakub Hrůša, slavný dirigent, jednou řekl, UFFO je na sušší straně spektra. A řekl to decentně. No a my teď, když budeme chtít, tak si z něj uděláme sál, jaký chceme. Zavřete oči a budete třeba v katedrále svatého Víta, kdekoliv. Opravdu, skutečně, tak to je.

02989800.jpeg

Díky nové aparatuře.
Díky té aparatuře. Protože je všude obklopující, všude se slyší stejně. A ještě navíc vnímáte, aha, tenhle to říká zleva, támhle ten zezadu a ten zase odsud, ta přirozenost je absolutní a zvukový zážitek zesiluje. Já jsem tomu strašně rád. I na těch prezentacích, které zatím děláme pro přátele a různé umělce, tak vidím jejich reakce. Myslím, že to bude lidi bavit.

Tedy UFFO zůstává dál špičkové.
My jsme první v České republice, kdo to má tento systém, a jedni z prvních na světě. A přijedou se k nám podívat z Národního divadla v Praze, protože zrekonstruují svoji Novou scénu, tak se přijedou podívat, jak se to dělá v Trutnově.

Čtěte také

Vy jste vystudovaný operní pěvec a hudební manažer. Narodil jste se v Praze, potom jste žil v Kladně a před těmi 11 lety jste se přestěhoval do Trutnova. Už jste si zvykl, už jste naplno Trutnovák?
Jsem. Já o tom tak přemýšlím, ale srdce samozřejmě mám i v Praze a v Kladně. Ale vždy, když přijíždím do Trutnova, tak se mě úplně zmocní nádherný pocit. Takže je to tam. Jsem doma. Naprosto. Práce, přátelé, všechno.

Jak vám bylo, když jste se teď musel jako ředitel kulturního společenského centra dívat dlouhé měsíce do prázdného sálu?
Je to strašné. Mluvil bych dlouho, byl bych smutný, ale už vidím světlo na konci tunelu, které je snad blízko.

Od 2. do 6. června se koná už 11. ročník festivalu nového cirkusu Cirk-UFF. Úžasné divadlo s cirkusovými disciplínami.
Libor Kasík, ředitel společenského centra UFFO v Trutnově

Od 2. do 6. června bude Cirk-UFF v Trutnově. A tento festival také souvisí s vaším příchodem do UFFA, protože to byl váš nápad.
Ano, já jsem chtěl udělat divadelní festival. Ale nebyl jsem si jistý, jak se hodí do UFFA, ale byl by krásný v ulicích Trutnova, kde jsou velmi malebné kulisy. A na jednu z prvních show jsme pozvali nový cirkus La Putyka. A Rosťa Novák, jejich principál, mi říká, vždyť tady máte nejlepší barák na Cirk-UFF. Přesně vím, že jsem se hned druhý den ráno rozhodl, že festival bude. A už jedeme 11 ročník.

UFFO, celým názvem Společenské centrum Trutnovska pro kulturu a volný čas, je multifunkční kulturní zařízení v Trutnově. Jméno získalo podle trutnovského rodáka, básníka Uffo Horna. Výstavba započala v říjnu 2008 a byla slavnostně otevřena 24. září 2010. Součástí budovy je i kavárna Kaffé Horn, Galerie Uffo a podzemní parkoviště.

Je to tedy festival nového cirkusu. Nejrůznější akrobatické prvky v rámci nějakého divadelního představení.
Je to tak. Je to divadelní forma, jejímiž výrazovými prostředky jsou cirkusové disciplíny.

Čtěte také

Jaký bude letošní ročník? Asi se moc těšíte a jste vůbec rádi, že bude.
Jsme strašně rádi. I předchozí desátý ročník nám vyšel, byl sice až v září, protože vždy byl v červnu, museli jsme ho přeložit, ale vyšel krásně. A teď jsme vůbec netušili, jestli to bude možné. Riskli jsme to a snad bude. Mělo by se rozhodnout v pondělí 17. května. Jestli bude moci být i uvnitř s účastí publika, což je důležité. V programu máme čtyři premiéry a jednou z nich jsou Losers Cirque Compan. Ti mají novinku, která by měla být uvnitř v UFFU. Tak bychom tam chtěli dostat aspoň 50 procent kapacity hlediště. Aby se mohli lidé podívat.

Takže jste uvažovali, že bude celý festival venku?
Existuje i tato varianta, že bude jen venku. Tam samozřejmě nevybíráme peníze, když lidé chodí okolo, ale chceme, aby si ten zážitek mohli lidé užít. Musím poděkovat, protože jsme dostali docela solidní granty jak z ministerstva, tak z kraje i z města, tak si můžeme dovolit akci uspořádat.

Jakub Schmidt a Libor Kasík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak to je tedy se vstupenkami? Pokud bude omezená kapacita, musíme si objednávat dopředu vstupenky nebo budou přímo na místě před představením?
Bude to obojí možné. Já si myslím, že úplně v pohodě stačí, když si lidi koupí vstupenky přímo na místě. Ale systém předprodeje budeme nový a krásný, takže si nás lidé na webu mohou najít a vstupenky si koupit. Teď chci jen říct, že možná přijedou i zahraniční umělci ze slavného Cirque du Soleil a podobně. Uvidíme.

Ředitel trutnovského společenského centra UFFO Libor Kasík byl dnešním hostem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související