Strážníci v Trutnově začali naplno využívat unikátní kamerový systém s umělou neuronovou sítí

27. duben 2021 09:35

Městská policie v Trutnově začala využívat nový software napojený na kamerový systém. Neuronová síť umí například rozeznat jednotlivá auta na silnicích a upozornit na problémové situace. Software mají k dispozici už několik měsíců, nově k němu přibydou stacionární kamery. Právě ty jsou klíčové pro sběr statistických dat. 

Čtěte také

Neuronová síť má městské policii v Trutnově pomáhat především při problémech v dopravě a odhalování nejrůznějších přestupků.

„Tady směr do města a na druhé čáře potom směr na hory. A zde je udělána třetí čára, kde je nastaven zákaz odbočení," na služebně městské policie v Trutnově hovoří strážníci se zástupcem dodavatelské firmy. Je krátce po instalaci kamery u kruhového objezdu na výpadovce z města směrem na Krkonoše, a jejím napojení na neuronovou síť.
„Jakmile projede nákladní vozidlo směrem dolů nebo zpátky, tak to je nastaveno tak, že systém ukáže informaci do obrazu a současně se operačnímu objeví, že se jedná o dopravní přestupek."

Na obrazovce teď provoz sleduje jak zástupce dodavatelské firmy, tak i velitel strážníků Radek Svoboda. Podle něj je právě zmiňovaná okružní křižovatka problémová, zmiňovaný zákaz odbočení tam totiž řada řidičů nákladní aut nerespektuje.

Teď už strážníci přestupek okamžitě zaznamenají. Na obrazovce totiž auta při porušení předpisů zjednodušeně řečeno zčervenají.
„A upozorní to obsluhu, že došlo k porušení dopravní značky. Protože systém umí rozlišit osobní automobil od nákladního."

Současně ale systém vede statistiku aut na vjezdu i výjezdu z města a může upozornit na případné kolony a s tím související dopravní komplikace. To bude sledovat i druhá stacionární kamera napojená na neuronovou síť, ta se v tomto týdnu objeví v ulici Polská.
„Abychom věděli, jestli nám houstne doprava například ze směru od Poříčí nebo z Polska."

Čtěte také

Dalších pět kamer přibyde v létě. Hlídat budou třeba místa, kde je zákaz zastavení, a nebo strážníky upozorní na porušení maximální doby stání. Třeba tam, kde je doba omezená na pět minut.
„Systému dáme pokyn a ten nás na takové vozidlo upozorní."

Možností využití neuronové sítě je přitom mnohem víc. Jednu z dalších popisuje Aleš Hejna, zástupce firmy, která systém městu dodala.
„Třeba když bude například potřeba vyhledat zelené auto. Do systému stačí dát příkaz na vyhledání všech zelených automobilů na té konkrétní kameře."

Systém je možné využívat i na stávajících kamerách, těch je ve městě už teď víc než 40. U těch otočných ale neumožňuje sběr statistických dat.
Pořízení stálo zhruba 430 tisíc korun, město na něj získalo dotaci 350 tisíc korun od státu. Software podle strážníků nerozeznává obličeje, lidé se tak nemusí obávat zásahu do jejich soukromí.

Spustit audio

Související