Trutnovští senioři už znají své strážníky. Vedení Městské policie si slibuje větší důvěru od občanů

11. červen 2019 10:07

Obyvatelé trutnovských domů s pečovatelskou službou už znají své strážníky-okrskáře. Městská policie se nechala inspirovat prvorepublikovým četnictvem a do každé ze sedmi nově stanovených oblastí v Trutnově přidělila člověka, který má mít k lidem blíž.

Ředitel trutnovské Městské policie Radek Svoboda má četnickou historii v malíčku a to dobré, co při svém hobby - tedy právě poznávání prvorepublikového četnictva - dokázal objevit, teď přenáší do praxe.
„Už za první republiky u těch strážníků okrskářů bylo jasně vidět, že v tom má policie systém. Předtím, když okrskáři nebyli, tak je to u všech policií stejné. Všichni dělají všechno. Ale ten okrskář, představuje důvěru občana v onoho policistu, kterého osobně znají."

Trutnovští strážníci by měli být, stejně jako četníci za první republiky, součástí života v lokalitě

Strážníci odtahují špatně zaparkovaná auta

Trutnovská městská policie se chce víc přiblížit lidem a získat jejich důvěru. Strážníci chtějí zásadně změnit způsob práce a komunikace s občany. Od přelomu roku je město rozděleno na sedm okrsků místo původních dvou a v nejbližších dnech bude mít každý možnost důkladně se seznámit se svým strážníkem.

Právě komunikace, dosažitelnost strážníků a hlavně zpětná vazba - to jsou hlavní body, se kterými trutnovská městská policie program spustila. A představila seniorům v Domech s pečovatelskou službou.

Ve společenské místnosti v DPS v Tiché ulici se představil Zdeněk Mach, který seniorům mimo jiné prozradil, že ve svém volném čase rád maluje obrazy - i takové detaily mají strážníky přiblížit lidem. A ti se hned po seznámení pustili do Zdeňka Macha se svými problémy.

„Já bych spala jak dudek, ale nemůžu, když hrajou muziku," stěžovala si Jarmila Fidlerová na to, že jí noční hlasitá hudba ruší během spánku. Po chvíli nebylo po strážníku Zdeňku Machovi ani stopy.

Noví kladenští strážníci

Měl další práci, usmívá se ředitel Radek Svoboda.
„Kolega strážník okrskář odešel řešit problém s parkováním. Je vidět, že senioři začali jeho služeb využívat velice rychle."

Městská policie v Trutnově hledá další cesty a způsoby, jak co nejlépe pomáhat seniorům

20 zájemců se zatím v Hradci Králové přihlásilo do policejní Akademie seniorů

Trutnovská městská policie chce ještě víc zlepšit svou práci se seniory z Domů s pečovatelskou službou. Vedení strážníků si všímá toho, že se někteří starší lidé ostýchají požádat o pomoc nebo zavolat na tísňovou linku, i proto zavádí ve městě nové okrsky. Stejně jako třeba v dobách první republiky by pak měli místní svého strážníka znát a měli by k němu tedy mít i výrazně blíž.

Zdeňka Macha jsme zastihli před samotným domem s pečovatelskou službou v debatě s dalšími seniory. Problém s parkováním zaznamenal, předá ho dál a pak bude stěžovatele informovat o dalším postupu města.

Že zejména se seniory může být práce hodně specifická Zdeněk Mach ví.
„Musí se brát ohled na věk. Ale většinou jsou ti lidé rozumní a dá se s nimi nějakým způsobem komunikovat a řešit problémy. Ale je třeba jim to víc do hloubky a srozumitelně popsat. Protože oni si už něčím prošli ve svém životě a jejich reakce jsou nějakým způsobem nastavené."

Senioři v každém ze sedmi nových trutnovských okrsků budou mít svého strážníka denně nablízku, navíc mu mohou poslat email nebo zavolat. Tísňové situace bude ale dál řešit hlavně linka 156.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související