VIDEO: Jeden přístroj na všechny hovory má nové operační středisko hradecké městské policie

27. červenec 2018 09:07

Městská policie Hradec Králové začala používat nové operační středisko. Radnice za něj zaplatila 3 a půl milionu korun. Nové zázemí pro operátory, kteří vyřizují hovory nejen na tísňové lince 156, je plné moderních technologií. Původní operační středisko už bylo podle strážníků velmi zastaralé.

Operátor hradecké městské policie sedí u svého nového stolu. Ten je různě polohovatelný a jsou na něm dvě velké počítačové obrazovky. Po pravé ruce má dotykový displej.

Právě ten je podle vedoucího operačního střediska Jan Leichtera asi nejzásadnější novinkou, protože díky němu můžou operátoři všechny hovory vyřizovat z jednoho přístroje: „V jednom zařízení máme veškeré telefonní hovory. K tomu máme připojen ještě radioprovoz. Dříve jsme to měli udělané tak, že na každou linku, kterou obsluhujeme, to znamená mobil, pevná linka, interní pevná linka, linka 156 a radioprovoz, bylo každé zařízení na stole. A operační vypadal jako v cirkuse. Protože nevěděl, co má dělat dříve."

Nikoliv Matrix, ale Městská policie Hradec Králové. Záznam z miniaturních kamer jako důkaz!

Kamery na výstroji a v autech slouží královéhradeckým strážníkům, ale i občanům

Převrat do praxe městských strážníků v Hradci Králové přinesly kamery na výstroji a v jejich služebních vozech. Velice často se totiž přestupci a jejich právníci utkávají s městskou policií, která musí při výjezdech postupovat podle zákona, jež jim v jejich počínání výrazně svazuje ruce. Zejména když stojí tváří v tvář například agresivnímu pachateli přestupku či trestného činu.

Operačnímu středisku pak vévodí několik velikých obrazovek na zdi. Zobrazit můžou například mapu, kde se jednotlivé hlídky nachází nebo záběry z kamer, které jsou po městě na téměř 70 místech.

„Ze všech těch 66 kamer tam obraz zobrazujeme pravidelně v nějaké rotaci. Vždy 20 až 25 kamer, abychom měli pod dohledem nejproblematičtější místa v Hradci Králové. Jedná se vždy o místa, kde se shlukuje větší počet lidí. Kopeček, Atrium, Hlavní nádraží a tak dále," vysvětluje Jan Leichter.

Nové operační středisko hradecké městské policie

Na operační středisko za 3 a půl milionu korun čekaly podle ředitele hradecké městské policie Miroslava Hlouška strážníci několik let: „Naše městská policie několik roků trpěla tím technickým nedostatek. Po těch letech tápání by bylo určitě špatné, kdybychom vybudovali na operačním pracovišti něco, co už je překonané. Proto jsme sáhli po velmi moderních technologiích. A myslím, že jsme se dostali opravdu na úroveň složek integrovaného záchranného systému."

Na operačním středisku vyřídí strážníci každoročně zhruba 20 tisíc různých hovorů.

Nové operační středisko hradecké městské policie
autoři: Milan Baják , ova

Související