Špenátový koláč s vejci. Ocení ho Pepek Námořník i všichni milovníci zdravé a originální kuchyně
Konzumace špenátu zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a chrání zrak. Vitamíny skupiny B ve špenátu pomáhají vytvářet pohlavní hormony, zvyšují libido a dodávají energii.
Od doby, kdy špenát propagoval Pepek námořník, uběhlo hodně času. Přesto stále platí, že tato zelenina patří mezi přírodní stravu s nejvyšším množstvím živin a ochranných látek. Doporučujeme jeho zařazení do jídelníčku nejen v tradiční dušené podobě, ale také v syrovém stavu.
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 80 g másla
- 50 g měkkého tvarohu
- sůl
- pepř
- máslo na formu
- Náplň:
- 200 g listového mraženého nebo čerstvého špenátu
- 3 vařené brambory
- 250 ml kysané smetany
- 1 syrové vejce
- 5 vařených vajec
- sůl
- pepř
Dostatek energie zajistí špenát v kombinaci s povzbuzujícím kořením jako je skořice, kajenský pepř nebo kari.
Špenát pochází z Persie. Ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Během první světové války se špenátová šťáva podávala francouzským vojákům smíchaná s červeným vínem na posílení krvetvorby a celkového stavu.
Lékař Steven Pratt špenát označuje za nejdůležitější superpotravinu spolu s divokým lososem a borůvkami, která je povinnou výbavou člověka starajícího se o své zdraví. Jeho konzumace snižuje riziko onemocnění srdce a cév, působí proti mnoha druhům rakoviny a chrání proti věkem podmíněné degeneraci.
Vařte ho krátce, dlouhá tepelná úprava ničí obsah vzácných látek. Mladé lístky baby špenátu konzumujte syrové v zeleninových salátech nebo zkuste například netradiční spojení s jahodami.
Postup:
Mouku prosijeme do mísy, přidáme jedno vejce, na kousky nakrájené změklé máslo, tvaroh a sůl. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočinout.
Špenát nakrájíme na menší kousky. Vařené brambory nastrouháme, smícháme se špenátem, kysanou smetanou a spojíme vejcem. Dochutíme solí a pepřem. (Pokud by se nám směs zdála příliš řídká, můžeme přidat ještě jedno vejce).
Formu na koláč vymažeme máslem. Ze dvou třetin těsta vyválíme plát a vyložíme jím formu tak, aby okraj těsta převyšoval formu alespoň o jeden centimetr. Těsto ve formě naplníme špenátovou směsí a poklademe ji nakrájenými vařenými vejci.
Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Ze zbytku těsta rozválíme plát, položíme ho na náplň a koláč uzavřeme. Povrch těsta propícháme vidličkou a potřeme vejcem. Vložíme ho do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 45 minut.
Špenát dodá tělu i značnou dávku vitaminu C (pro zrak, činnost srdce, duševní svěžest, proti paradentóze) a také draslíku, mědi, železa, hořčíku, manganu, vlákniny. Hořčík podporuje činnost svalů a posiluje srdce, podílí se na více než 700 funkcích v těle.
A tím výčet účinných látek zdaleka nekončí. Špenát ještě mimo jiné obsahuje antioxidanty a mnoho chlorofylu. Chlorofyl má protinádorové účinky. Studie prokázaly přímou souvislost mezi konzumací špenátu a sníženým rizikem téměř všech druhů rakoviny.
Dobrou chuť!
Související
-
Špenátové palačinky s kuřecím masem. Odborníci špenát označují za nejdůležitější superpotravinu
Od doby, kdy špenát propagoval Pepek námořník, uběhlo hodně času. Přesto stále platí, že tato zelenina patří mezi přírodní stravu s nejvyšším množstvím živin.
-
Gratinované těstoviny se špenátem, kuřecím masem a strouhaným sýrem. Nostalgie v novém kabátě
Zapečené těstoviny jsou velmi rychlé a jednoduché jídlo, při jehož přípravě není třeba se striktně držet předepsaných surovin. Navíc je zvládnou připravit i začátečníci.
-
Špenátové rizoto
Což takhle dát si špenát? Vzhledem k tomu, že jsme v Apetýtu, není to pozvánka ke sledování filmové komedie z roku 1977, ale k jídlu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka