Španělský sál nemá jen Pražský hrad. Náchodský zámek tomu svému po 70 letech vrátil původní funkci

25. květen 2021 09:29

Správa náchodského zámku dodělala náročnou kompletní přestavbu hlavního prohlídkového okruhu. Návštěvníci tak uvidí v letošní turistické sezoně nově zařízené interiéry, se kterými se nijak nehýbalo dlouhých 70 let. Cílem změny celé trasy je nabídnout lidem kompletní příběh majitelů zámku, kteří na panství prožívali své radosti i starosti. 

Taková drobnost a jak dokáže změnit už jen pouhé schodiště. Koberec nebo-li běhoun. Kastelánka Iva Bártová nás přivedla do vstupní místnosti úplně nově zařízeného hlavního návštěvnického okruhu náchodského zámku.

Čtěte také

„Je to koberec s orientálními motivy. Zvolili jsme ho i z toho důvodu aby korespondoval s duchem celé trasy, která je laděna do doby piccolominské."

Kolik metrů koberců bylo instalováno?
„20 metrů na schodiště a zhruba 130 metrů potom do prohlídkové expozice. Teď vás vedu předpokojem a vstupujeme do Španělského sálu."

Když jsem byla na zámku naposledy, tak tu nebyly koberce, uprostřed stojí stůl, který tu posledních 70 let chyběl. Ale zmizely klavíry.
„Ty jsme odstěhovali i z toho důvodu, že Španělský sál ve svém historickém období sloužil jako velká reprezentativní jídelna. My jsme se tomuto prostoru rozhodli navrátit jeho původní funkci a proto i návštěvníci ve Španělském sále tu reprezentativní jídelnu uvidí."

Čtěte také

Jdeme dál do další místnosti.
„Účel této místnosti zůstal určitým způsobem zachován. Jedná se o císařský pokoj, který sloužil opět k reprezentačním účelům."

Vpravo vidíme klasickou zámeckou enfiládu, která nás provede kolika pokoji?
„To bych musela teď rychle spočítat. Stojíme v císařském pokoji, následuje malá jídelna, piccolominský sál, herna a potom se už dostáváme do apartmá Ottavia II. A to se skládá z pracovny, jeho ložnice a končili bychom v šatně. Takže to jsem celkem na sedmi místnostech, jestli dobře počítám."

Petr Ťažký z Národního památkového ústavu by nám mohl odpovědět na otázku, jaké to je, dělat kompletně novou reinstalaci. Co se týče dohledávání informací, aby vše sedělo časově a stylově.

Čtěte také

„Za reinstalací stojí opravdu dlouhodobé přípravy i v dohledávání například historických obrazů, které jsme měli dlouhou dobu nepopsané. Až na základě historických fotografií z mladší doby jsme dokázali teprve porovnat, kdo se na těch obrazech nachází."

„A také na základě historických brožur, které popisovaly staré interiéry náchodského zámku. Dále s reinstalací souvisejí také staré zámecké inventáře z archivu, které musíme napasovat na současnou dispozici interiérů. Protože ty místnosti se pak samozřejmě ještě měnily."

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

Pokud to současná situace dovolí, návštěvníci náchodského zámku uvidí nově zařízené interiéry od začátku června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související