Socha TGM má nakročeno zpět do Kostelce nad Orlicí. Pomáhá i veřejná finanční sbírka občanů

11. březen 2018 10:00

V Kostelci nad Orlicí už roky chybí něco, co tam dříve bývalo. A právě letošní rok - kdy slavíme 100. výročí založení naší republiky - je ideální příležitostí vrátit do Kostelce sochu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Původní socha TGM byla z dílny sochaře Josefa Bílka z Hořic. Poprvé byla odhalena v roce 1935. Válku pak přečkala v kosteleckém muzeu. Jaký byl její další osud, o tom jsem si popovídala Jana Kudyvejsová s místostarostou Kostelce nad Orlicí Tomášem Kytlíkem.

Na základě podnětu občanů města rozhodli kostelečtí radní o obnovení pomníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, která byla v historii hned dvakrát odstraněna z prostranství před budovou státního reálného gymnázia T. G. Masaryka, rozválcována a nakonec odvezena do sběrných surovin.

Přesné datum stržení sochy bylo 13. července 1953. V Kostelci nad Orlicí věří, že se do historie mnohem silněji zapíše datum, kdy bude historická křivda napravena a nová socha umístěna na svém původním místě.

Původní bronzovou sochu obklopenou deskami se jmény padlých v první světové válce by měla nahradit socha nová, z dílny sochaře Karla Bartáčka, symbolicky v den 100. výročí založení samostatného státu Čechů a Slováků, tedy 28. října 2018.

Model sochy TGM pro Kostelec nad Orlicí

Návratu prvního československého prezidenta do Kostelce nad Orlicí bude předcházet úprava prostranství před budovou obchodní akademie, zbudování podstavce a výsadba zeleně. Vedle finančních prostředků z rozpočtu města byla na obnovu vyhlášena veřejná sbírka. Občané či právnické subjekty do ní mohou přispívat až do 15. prosince 2018 a to dvěma způsoby - zasláním peněz na účet sbírky, nebo do označených pokladniček. Ty jsou trvale umístěny na čtyřech místech ve městě: na podatelně úřadu v ulici Dukelských hrdinů, v ředitelně Obchodní akademie T. G. Masaryka, v Regionálním turistickém a informačním centru na Palackého náměstí a v Městské knihovně.

Model spolu s návrhem podstavce si můžete prohlédnout ve výkladní skříni Orlice. Na každého dárce, který do pokladničky přispěje částkou vyšší 500 Kč, čeká drobný dárek v podobě zmenšeniny sochy jako poděkování za dar (k vyzvednutí v Regionálním turistickém a informačním centru Kostelec nad Orlicí).

Sbírka na sochu TGM pro Kostelec nad Orlicí

Autor nové sochy TGM, sochař Karel Bartáček, se narodil na konci šedesátých let v Brně, kde také absolvoval střední uměleckořemeslnou školu. Poté pokračoval na pražské Akademii výtvarných umění v ateliéru Karla Nepraše. Tento ateliér sochaře předurčuje zabývat se lidskou figurou, což je také základní téma sochařství, vyjádřit jakoukoli myšlenku skrze figuru.

Pro Karla Bartáčka je charakteristické precizní zpracování tématu, někdy lyrické a často vtipné. Úkolem sochaře je hledat tvar figury a hledat svou vlastní roli v době, kdy 3D scannery umožňují zálohovat sochy celého baroka a ony tak mohou existovat nehmotně ve virtuálním prostoru. To, co bývalo synonymem pro hmotu, tíži a závažnost, se stává zcela digitálním, kybernetickým. Karel Bartáček si našel jednu z cest, na níž se dá stále o figuře, tradici a smyslu věcí uvažovat.

Sochař Karel Bartáček nejprve vytvořil malou skicu, po ní následoval model v třetinové velikosti a teprve podle něj vymodeluje plastiku ve skutečné velikosti.

Historická fotografie sochy TGM v Kostelci nad Orlicí

Původní kostelecká socha TGM stála v klasickém kontrapostu. Ten ve svém modelu K. Bartáček nahradil náznakem pohybu. Těžiště spočívající na zadní noze původní plastiky posunul do středu a tím vzniká jakási archetypální chůze.

Zároveň toto rozkročení symbolizuje svého druhu návrat sochy pana prezidenta zpět do Kostelce nad Orlicí. Tento náznak pohybu evokuje i pohyb dějinný.

Tomáš Garrigue Masaryk bude v bronzovém provedení, o které se postará umělecká slévárna v Horní Kalné. Na sochu byla vyhlášena i sbírka - od občanů se sešlo už skoro 100 tisíc korun a od dalších sponzorů 350 tisíc.

Na své původní místo by se měla socha TGM vrátit symbolicky v den 100. výročí založení samostatného státu Čechů a Slováků, tedy 28. října.

autoři: Milan Baják , Tomáš Kytlík , kud
Spustit audio

Související