Socha koně z podkrkonošské vesnice se stane symbolem slovenského hypodromu

7. březen 2015

Z malé podkrkonošské vesnice, z Horní Kalné, odcestovala bronzová socha slovenského koně v životní velikosti. Stát bude na vyhlášeném slovenském hypodromu v Šamoríně. Hřebec Agi se do srdcí dostihových fanoušků zapsal svými četnými vítězstvími. A milovníci dostihů ho stále jezdí obdivovat. Teď kromě živého šampiona uvidí i jeho bronzovou podobu, která se rodila pod rukama slévačů tři měsíce.

Slévači právě dokončili tříměsíční maraton, při kterém pracovali na legendárním slovenském koni v životní velikosti. Jmenuje se Agi a vypadá opravdu jako živý.

Má necelých 500 kilogramů a rozměry, je to závodní kůň 1:1, takže má v kohoutku asi 175 cm popisuje bronzovou sochu koně majitel slévárny Pavel Horák

Tento kůň bude symbolem hypodromu

"Museli jsme přistoupit k tomu tak, že ten kůň musí být reálny, přímo ten Agi. Čili šlo o přímou podobu toho koně", prozrazuje sochař Rostislav Baláž, který tvořil předlohu koně.

Výhodou prý bylo, že měl před očima skutečnou předlohu, tedy živého koně, ale detaily už modeloval pomocí fotografií.

Čtěte také

Pro umělce bylo ztvárnění koně náročné. Skládá se z dvaceti dílů a každý slévači pochopitelně dělali zvlášť. Jednotlivé části museli nejdřív vtisknout do formy, vylít ji žhavým voskem a postupně ji vytvarovat.

Kůň

Důležitá je podle pracovníka slévárny Tomáše Kyliána vrstva hmoty: "Každý kus koně je jinak silný, samozřejmě nohy jsou silnější. Potom to postavíme, uděláme na to síť z trubiček, přes které se pak nalévá bronz".

Po vymodelování sochy přišlo na řadu broušení. Oldřich Horák potvrzuje, že to nebyla vůbec jednoduchá práce: "Někdy je potřeba do toho i říznout nebo to vytáhnout, znovu cizelovat, dokud to není perfektní".

Socha koně z podkrkonošské vesnice se stane symbolem slovenského hypodromu

"Díly se svaří dohromady a vycizelují, tam nesmí být žádné propadliny. Kůň musí mít tvar, jako to vymodelovat sochař", vysvětuje Pavel Horák a prozrazuje finální povrchovou úpravu: "Musí se napatýrovat, to se dělá chemicky za tepla a pak se navoskuje, to je konečná práce, že se napustí voskem, tím pádem se pak lesne".

Bronzového Agiho čeká 370 km dlouhá cesta až do Šamorína, kde ho o víkendu stavaři nainstalují.


Zvětšit mapu
Spustit audio