Sochu T.G. Masaryka daroval Jaroměři bývalý vězeň

6. březen 2013

Dvojnásob zvláštní památník odhalili včera, v den 85. výročí vzniku samostatného Československa, u základní školy Na Ostrově v Jaroměři na Náchodsku. Sochu Tomáše Garrigua Masaryka neobjednala radnice, ale z odškodnění za desetiletý pobyt v komunistických lágrech ji pořídil bývalý politický vězeň Jan Šrámek. Sochař Petr Novák pak prvního československého prezidenta ztvárnil netradičně, v domácím oděvu a prostovlasého. "Líbí se mi to. Nepůsobí tak přísně a nepřístupně, člověk má pocit, jakoby jej autor zastihl při procházce parkem. Víc tak odpovídá mé představě tatíčka Masaryka, jak o něm mluvíval můj praděda," popsala ČTK svůj dojem místní mladší žena.

Socha T. G. Masaryka z dílny významného českého sochaře Otakara Španiela stála v Jaroměři do roku 1953, kdy ji komunisté nechali strhnout. Jan Šrámek, vychovaný v úctě k prvnímu prezidentovi, tehdy pobýval již třetím rokem ve vězení za protikomunistický odboj. Zpráva o osudu sochy se však za brány jáchymovských uranových dolů dostala až o dva roky později. Říká, že zničení Masarykovy sochy pro něj bylo ranou jako úmrtí bratra.
Tehdy jej poprvé napadlo, že Masaryka městu vrátí. Na svobodu se dostal po více než deseti letech. Na první část odškodného čekal dalších více než 30 let, na uskutečnění vězeňského snu přes 40 let.

Logo
Spustit audio