V hornokalenské slévárně na Vrchlabsku dokončují sochy TGM a unikátní zakázku pro Vatikán

12. únor 2018 12:42

Blíží se 100. výročí vzniku republiky a spousta měst a obcí si nechává dělat sochy nebo busty Tomáše Garrigua Masaryka. Řada z nich vzniká ve slévárně v Horní Kalné.

Podle majitelů hornokalenské slévárny na Vrchlabsku. tady takový počet soch prvního československého prezidenta během několika měsíců ještě neodlévali.

A navíc umělci právě dokončují i unikátní sochu pro Vatikán. Na její výrobu dohlíží sám autor.

Logo

Stojíme u sochy Tomáše Garrigua Masaryka, která přijde do Loun. „Je to socha, kterou původně vytvořil Otakar Švec. Dílo bylo odhaleno v roce 1930 v Lounech. A v roce 1939 sochu Němci odstranili," říká Pavel Horák, majitel slévárny v Horní Kalné.

Kromě této sochy Masaryka se zde ale budou rodit i další. „Další Masarykova socha v nadživotní velikosti bude v Kostelci nad Orlicí. Pak plánují také něco tady v sousední vesnici, ve Studenci. Děláme ještě také bustu do Benátek nad Jizerou," doplňuje Pavel Horák.

Kromě Masaryka se také ve slévárně v Horní Kalné pracuje na unikátním díle, které najde místo ve Vatikánu. „Dostali jsme zakázku od sochaře Davida Erevantziho na zhotovení bronzové sochy svatého Jiří do vatikánské zahrady," vysvětluje Pavel Horák.

V hornokalenské slévárně na Vrchlabsku

Sochař David Erevantzi stojí u svého díla: „Dělám ještě konečné voskové retuše a pak už půjde socha do pece a pec udělá své dílo."

Pracovník slévárny Pavel Dresler právě cizeluje sochu svatého Jiří: „Nyní se to nachází ve fázi sestavování sochy z několika dílů. Svážení a cizelování. Není to ani tak náročné, pokud člověk už ví, co ten sochař od něj požaduje."

Veškeré sochy Tomáše Garrigua Masaryka by měly být ve slévárně dokončeny do konce léta.

V hornokalenské slévárně na Vrchlabsku
Spustit audio

Související