Zloděj ukradl v Javornici na Rychnovsku bustu T.G.Masaryka

23. září 2010

V Javornici na Rychnovsku byla ukradena bronzová busta prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, dílo sochaře Leoše Kubíčka. Potvrdil to starosta Javornice Josef Serbousek. Jde o jednu ze čtyř bust TGM, kterou Leoš Kubíček, rodák ze sousední Slatiny nad Zdobnicí, žijící pak v nedalekém Pěčíně, vytvořil za Masarykova pobytu v Židlochovicích. Obecnímu úřadu vznikla krádeží škoda 150.000 korun. Busta byla na své místo osazena v roce 1938. Druhou světovou válku přečkala ukrytá místními občany. Poté zažila v politicky nepříznivé době dvojí odstranění a opětovný návrat na své místo, kde byla k vidění znovu od roku 1989.

Busty sochaře Leoše Kubíčka měly - v Pěčíně, v Javornici, na Šerlichu před Masarykovou chatou v Orlických horách a na soukromé zahradě rodiny Kubíčkovy v Pěčíně - svůj osud. Javornická busta byla osazena v roce 1938, přes 2. světovou válku byla místními občany zakopána do země, v roce 1945 vykopána a znovu osazena, 1959 odstraněna komunisty, 1968 znovu instalována, 1970 opět komunisty odstraněna a 1989 znovu nainstalována.
V této souvislosti připomeňme osud identické obecně známé busty T. G. Masaryka před Masarykovou chatou na Šerlichu: Poprvé byla odhalena 8. září 1935, za války ji odstranili nacisté a po ní nebyla nalezena. Leoš Kubíček ji tedy odlil 1949 znovu, ale umístit na sloup ji musel sám se skupinou dělníků a bez jakékoli slávy. Tam vydržela pět let a poté byla uložena v kůlně nedaleko Masarykovy chaty. O její zachování se tehdy zasloužil Josef Synek, nájemce chaty v první polovině 50. let. Ten přemluvil dělníky, kteří bustu odstraňovali, aby nepoškodili ani ji, ani šrouby, jimiž byla upevněna, a potom ji schoval v kůlně blízko polských hranic, uloženou v pilinách a přikrytou dřevem a uhlím. Třetí instalace proběhla 9. května 1968, busta na místě vydržela dva roky a byla uložena - stejně jako "javornická" busta - v Okresním muzeu Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Její čtvrté odhalení proběhlo slavnostně 7. března 1990 za sněhové vánice.
17. prosince 1991 se stala v nedalekém Potštejně busta TGM, dílo sochaře Vincence Makovského, který je autorem mj. sochy Jana Ámose Komenského v holandském Naardenu a na univerzitě v Betlehemu (USA), předmětem bombového útoku dosud nezjištěným pachatelem.
25. srpna 2007 byla potštejnská busta ukradena a pachatel také nebyl vypátrán. Tato busta byla v Potštejně odhalena 1938, pak došlo k jejímu sejmutí, v roce 1968 byla znovu instalována, v sedmdesátých letech bylo nařízeno její odstranění a znovuodhalení se uskutečnilo 1990.

Josef Krám

Spustit audio