Škola, co baví učitele, žáky i rodiče. „Vítězství je fajn, ale přátelství je lepší,“ ví Jan Grulich

23. únor 2020

Mít třídu plnou dětí, které baví učení, jsou zvídavé a spokojené - to je sen mnoha učitelů. „Spokojený učitel rovná se spokojené dítě a spokojené dítě rovná se spokojený rodič. A opačně," usmívá se Jan Grulich, ředitel základní školy Trivium plus v Dobřanech v Orlických horách. 

Jaký má Jan Grulich recept na znovuzrození venkovské školy, která dnes musí zájemce odmítat? Další díl cyklu Recept na život připravila Jiřina Šmídová.

Základní škola Trivium plus v Dobřanech v Orlických horách baví žáky, učitele i rodiče

Základní škola v Dobřanech, obci v Orlických horách, zažívá poslední roky doslova boom.

Komenský by měl radost

Zatímco jinde venkovské školičky rok co rok zápasí o existenci, chybí jim žáci i učitelé, tady mě ředitel Jan Grulich provází pyšně po budově, která doslova voní stavební novotou.

Čtěte také

Tedy abychom byli přesní, škola tu je už více než 280 let, ale obrovský zájem dětí a rodičů si vynutil přístavbu celého patra.

Jan Grulich tu v lavicích sedával přibližně se 70 spolužáky, na konci devadesátých let minulého století už ale škole hrozilo zavření. Potom však nastal zázračný obrat.

Do dobřanské školy se nehrnou jen další žáci, ale i učitelé. Ty si ovšem ředitel Jan Grulich pečlivě vybírá.

V ředitelně školy místo podobizny prezidenta visí na stěně obraz Jana Amose Komenského. Škola také nese název Trivium a citáty Učitele národů se to po celé škole jen hemží.

Prostý recept „škola hrou"?

Jak tedy zní recept na školu, která baví učitele, žáky i rodiče?

Jan Grulich mi sice žádný návod nedal, ale vím jistě, že z jeho základní školy Trivium v Dobřanech by měl Jan Amos Komenský radost. Protože heslo „škola hrou“ tu platí pro děti i učitele.

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.