Škody způsobené útoky vlků se letos v Královéhradeckém kraji vyšplhaly na víc než 1,5 milionu

29. říjen 2019 12:49

Na Broumovsku a Trutnovsku pokračují útoky vlků na hospodářská zvířata. Farmáři z téhle oblasti už letos získali od státu na odškodnění víc než půl druhého milionu korun, další statisíce si nárokují. Škody přitom mají nejen velcí farmáři, ale i drobní chovatelé. 

„Ovce napůl sežraná, ještě žila. Kozu také roztrhali a beran byl jen zakousnutý," popisuje jen pár dnů staré škody Ladislav Oubrecht.

Čtěte také

Žije ve Vernéřovicích na Broumovsku, nedaleko hranic s Polskem. Patří mezi drobné chovatele, dohromady má necelou dvacítku zvířat. O to osobnější k nim má vztah, každé má svoje jméno.
„Je to hrozné. Poprvé se o tom takto bavím. Zasáhlo mne to hodně, je to moje druhá rodina."

V noci měl své ovce a kozy v ohradě s vysokým plotem, býky ve stáji, ráno je pustil na pastviny za svým domem. Pastviny jsou z jedné strany chráněné plotem, z druhé elektrickým ohradníkem. Lepší zabezpečení prý není v jeho silách.
„Oni mi třeba doporučují psy, jenže ty já si při takové výměře nemůžu dovolit."

Za zabitá zvířata dostane odškodnění. Krajský úřad Královehradeckého kraje už letos chovatelům poškozených útoky vlků vyplatil 1 560 000 korun, žádosti za dalších 350 tisíc momentálně úředníci posuzují.

Ovčí farma Šonov přišla kvůli útokům vlků o zvířata a podala žádost o náhradu za způsobenou škodu

Větší problémy teď mají paradoxně ti, kteří o žádná zvířata nepřišli.

„Já mám škody následné. Už jen tím, že mám celé stádo v ohradě, tak musím rezignovat na plemenářskou práci. Rodí mi roční jehničky, ty jsou podražené, ta jehňata většinou nepřežijí. osobně mě to stojí, že nemám přírůstky, že mi špatně zabřezávají ovce, nebo že potratí ony mladé jehničky, asi 160 tisíc korun ročně," říká nezávislý starosta Vernéřovic a chovatel Tomáš Havrlant.

Čtěte také

S náhradami za škody nemohou počítat třeba ani myslivci z Machova. Ti postupně přichází o trofejní muflony žijící ve volné přírodě. Na ně se odškodnění nevztahuje.

Ze stáda o šedesáti kusech zbývá podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Náchod Petra Urbana posledních patnáct.
„Největší strach máme z toho, že jarní kmenový stav mufloní zvěře bude nula."

Podle ochranářů se změna v systému odškodnění nechystá, podle nich ale chovatelé stále mají nárok na peníze na pořízení lepších plotů nebo pasteveckých psů.

Městský soud v Praze zase nedávno zamítl žalobu části farmářů z Broumovska, kteří požadují možnost odstřelu vlků.

Spustit audio

Související