Ovčí farma Šonov přišla kvůli útokům vlků o mléko zhruba 70 dojnic. Je tak na třetině produkce

8. srpen 2019 10:26

Krajský úřad Královéhradeckého kraje řeší další žádost o náhradu za škody způsobenou vlky. Tentokrát jde o rekordní jednorázovou částku, majitelé Ovčí farmy Šonov na Broumovsku si nárokují zhruba 800 tisíc korun. Po útocích vlků totiž přišli nejen o přímo zabitá zvířata, ale další museli nechat utratit. Farma tak neplní nasmlouvané zakázky na produkty z vlastní výrobny, nové dojné ovce navíc bude jen těžko shánět.

„Po třech útocích vlků jsme nebyli schopni dostat ovce ve správný časový interval na dojírnu, podařilo se to až o šest hodin poději, takže mnoho ovcí dostalo do vemen zánět," popisuje důvody statisícových škod farmář Vladimír Menčík.

Čeští farmáři a chovatelé stále nemají nárok na proplacení nočního hlídání stád před útoky vlků

Ve dne v noci chrání farmáři na Broumovsku svá stáda ovcí před vlky (ilustrační foto)

Slíbili peníze a teď nemám nic, stěžuje si největší z farmářů v broumovském výběžku. Chová zhruba tři tisíce ovcí a doufal, že nově bude mít nárok na proplacení nákladů na nočního hlídače. Ten chrání stádo před útoky vlků. Nedostane ale nic. 

Společně s manželkou měli ještě nedávno zhruba 300 ovcí, z toho většinu dojnic, o několik desítek z nich ale přišli.
„Padesát ovcí, které jsme museli buď přímo utratit nebo zahynulo. A potom asi 20 až 30 ovcí, které jsme sice vyléčili, ale už nikdy nebudou dojit."

Zatímco ostatní chovatelé na Broumovsku si doteď v drtivé většině nárokovali náhrady v řádech desítek tisíc korun, v Šonově se škoda vyšplhala na 800 tisíc.

Momentálně ji posuzují úředníci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, potvrzuje to Jiří Klemt z tiskového odboru.
„V tomto případě stále probíhá řízení o vyplacení náhrady způsobené škody. Co se týče celkové částky, tak se jedná o neobvyklý případ."

Ovčí farma Šonov přišla kvůli útokům vlků o zvířata a podala žádost o náhradu za způsobenou škodu

Nové ovce shání Menčíkovi až ve Francii

I kdyby krajští úředníci Menčíkovým proplacení náhrady schválili, škody se budou jen velmi těžko napravovat.

Majitelé ovčí farmy v Šonově na Broumovsku mají kvůli vlkům existenční problémy

Majitelé ovčí farmy v Šonově na Broumovsku mají kvůli vlkům existenční problémy

Rodinná ovčí farma v Šonově na Broumovsku řeší existenční problémy. Majitelé se obávají útoků vlků na svá stáda a téměř pět stovek zvířat tak letos zatím nevypustili na pastviny. Ovce ale kvůli tomu dávají méně mléka. Farma si přitom mléko sama zpracovává, vyrábí například sýry, jogurty nebo tvarohy, teď ale kvůli nižší produkci neplní nasmlouvané zakázky. 

Na farmě teď totiž každý den nadojí asi o dvě třetiny mléka méně, než bývalo zvykem. Jejich vlastní výrobna tak nemá co zpracovávat, zaměstnanci jsou nevytížení.

„Ať zpracovávají 500 nebo 200 litrů, tak je to pro ně stejný čas, dovolenou musí mít, nemocenskou také. Takže musíme platit stejné mzdy při třeba třetinových příjmech," vysvětluje Vladimír Menčík.

Potíže potvrzuje také jeho manželka a majitelka farmy Monika Menčíková.
„Teď se jede pouze na jednu směnu, která není ani plně vykrytá, protože toho mléka je opravdu velký nedostatek."

Ovčí farma Šonov přišla kvůli útokům vlků o zvířata a podala žádost o náhradu za způsobenou škodu

Farmě navíc hrozí smluvní pokuty za nedodržení nasmlouvaných zakázek. Rozvoz sýrů, tvarohů a dalších vlastních výrobků totiž musela omezit na minimum.

Vlci na Broumovsku doslova rozdělují společnost. Trápí tyto šelmy farmáře i jinde v Evropě?

03741038.jpeg

Na Broumovsku se v posledních dnech opět objevily útoky vlků na ovce a telata. Část farmářů proto říká, že by stát měl povolit jejich odstřel. Podle ochranářů ale právě tyhle šelmy pomáhají ve volné přírodě regulovat počty přemnožené zvěře, odstřel prý navíc může situaci ještě zhoršit. 

„Tím pádem jste ten neseriózní článek na trhu. Tak tři až čtyři roky nám trvalo, než jsme se na trh dostali a nyní to je tedy velký pád dolů," dodává smutně Monika Menčíková.

Návrat do normálu je přitom v nedohlednu. Sehnat dojné ovce je totiž téměř neřešitelný problém. Nové si tak Menčíkovi objednávají až z Francie.

Spustit audio

Související