Čeští farmáři a chovatelé stále nemají nárok na proplacení nočního hlídání stád před útoky vlků

30. červenec 2019 10:24

Slíbili peníze a teď nemám nic, stěžuje si největší z farmářů v broumovském výběžku. Chová zhruba tři tisíce ovcí a doufal, že nově bude mít nárok na proplacení nákladů na nočního hlídače. Ten chrání stádo před útoky vlků. Nedostane ale nic. 

„Pro mě to bylo překvapení. Protože na přednášce CHKO nám bylo sděleno, že je možné čerpat dotace i na placení člověka, který bude stáda v noci hlídat," říká Jan Šefc, který má v okolí Lachova na Broumovsku ovce na 370 hektarech pastvin.

Ve dne v noci chrání farmáři na Broumovsku stáda před vlky. K zaplašení šelem používají i moč

Ve dne v noci chrání farmáři na Broumovsku svá stáda ovcí před vlky (ilustrační foto)

Farmáři na Broumovsku stále musí chránit svá stáda před vlky. Těch v oblasti podle odhadu ochranářů přibývá, momentálně je jich asi deset. V posledních třech letech vlci v oblasti prokazatelně zabili víc než dvě stovky hospodářských zvířat. Někteří chovatelé proto zvýšili ploty svých pastvin a pořizují pastevecké psy, jiní si stáda hlídají po vzoru dávných bačů a snaží se strávit se zvířaty co nejvíc času. Třeba i tak, že v noci pastviny objíždí a kontrolují. 

Člověka, který je objíždí v noci autem, zaměstnal kvůli opakovaným útokům vlků. Hlídá od jara do podzimu, když zvířata nejsou na zimovištích.
„Hlídáme sedm měsíců v roce. Podle toho, kdy začíná tma. Prostě za tmy, od devíti hodin večer do pěti do rána, teď v létě."

Roční náklady na nočního hlídače Jan Šefc vyčíslil na 420 tisíc korun, na jejich proplacení ale nárok nemá. A to i přesto, že se o tom původně uvažovalo a sami ochranáři připouští, že díky hlídání útoků vlků na jeho stádo rapidně ubylo.

„Přestože je účinné opatření, když je na pastvě pastevec nebo člověk jako noční hlídač, tak přítomnost onoho pastevce na pastvině z onoho z operačního programu platit nepůjde," vysvětluje vedoucí Správy CHKO Broumovsko Hana Heinzelová.

Noční hlídač Pavel Kovář kontroluje stádo ovcí

Farmáři tak stále mohou dostat peníze jen na stavbu, opravu nebo vylepšení stávajících plotů, popřípadě na pořízení psů. Změna se týká jen výše dotace.
„Bude možné žádat až do výše sto procent uznatelných nákladů."

Vlci na Broumovsku doslova rozdělují společnost. Trápí tyto šelmy farmáře i jinde v Evropě?

03741038.jpeg

Na Broumovsku se v posledních dnech opět objevily útoky vlků na ovce a telata. Část farmářů proto říká, že by stát měl povolit jejich odstřel. Podle ochranářů ale právě tyhle šelmy pomáhají ve volné přírodě regulovat počty přemnožené zvěře, odstřel prý navíc může situaci ještě zhoršit. 

To ale situaci Jana Šefce neřeší. Obě zmiňovaná opatření, tedy vyšší ploty nebo pořízení psů, jsou prý v jeho podmínkách nereálná, stádo bez hlídače zase v nebezpečí. Když loni hlídače na pár dnů odvolal, přišel hned o patnáct ovcí.
„Pro nás je to otázka života a smrti, protože pokud to nezačnou platit, tak budeme muset stádo přestat hlídat. Já to nemůžu ze svého platit, nejsem schopen na to v dnešní době vydělat."

Možná tak skončí jako někteří jiní chovatelé. Ti si stáda hlídají sami, ve svém volném čase.

„Ovce u nás hlídá prakticky celá rodina. Tak třikrát za noc se objíždí pastviny. Postavili jsme si karavan v pastevním areálu a když je možnost, tak se v něm spí," popisuje každodenní realitu spolumajitel ovčí farmy v Šonově Vladimír Menčík. Jedním dechem ale dodává, že noční směny jsou po celodenní práci vyčerpávající.

Spustit audio

Související