Někteří vlci na Broumovsku by měli dostat telemetrické obojky. Ty pomůžou zmapovat jejich život

22. červenec 2019 10:35

Hnutí Duha chce podrobněji sledovat vlky žijící na Broumovsku. Několika zvířatům proto ochranáři plánují nasadit telemetrické obojky. Ty umožní mapovat pohyb šelem a třeba také zjistit, čím se živí. Díky GPS lokátorům je totiž snadné dohledat ulovenou kořist. Stejným způsobem už se v Česku sleduje například medvědice nebo rys.

Hnutí Duha chce vlky na Broumovsku sledovat pomocí GPS. Žádá o povolení odchytu šelem

Vlčata zachycená fotopastí na Broumovsku

Hnutí Duha plánuje na Broumovsku odchyt vlků. Zvířata chce vybavit GPS zařízením pro sledování pohybu. Cílem je co nejlépe zmapovat jejich život. V oblasti se podle ochranářů aktuálně pohybují tři smečky. 

„Je to nášlapná past, kdy se vlk chytí do smyčky. Na to místo bychom pak přijeli s veterinářem, nasadili mu obojek a zvíře vypustili," popisuje plánovaný postup při nasazování telemetrických obojků vlkům Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

Zatímco v Česku dosud žádný vlk sledovací zařízení nemá, v některých jiných zemích prý jde o běžný postup.
„Především ve Skandinávii, tak jsou takto označeny stovky vlků. Nebo ve Španělsku desítky vlků. Ve střední Evropě těchto projektů zatím mnoho nebylo."

Vlčí hlídka sbírala v terénu co nejvíc informací o pobytu těchto šelem na Broumovsku

Na Broumovsku a v navazujícím Podkrkonoší se aktuálně podle odhadů ochranářů pohybuje patnáct až dvacet vlků ve třech smečkách, obojek by mělo dostat maximálně pět šelem.
„V průběhu pěti let by mohlo být označeno pět zvířat. Zatím v tom prvním roce počítáme, že bychom dali obojek macimálně dvěma zvířatům ze dvou smeček."

Světově unikátní populace muflonů na Broumovsku se stává snadným cílem vlků. Stádo je poloviční

Světově unikátní populace muflonů na Broumovsku se stává snadným cílem vlků

V okolí Machova na Broumovsku výrazně ubyla populace muflonů. Podle místních myslivců zhruba o padesát procent. Úbytek mají na svědomí vlci. Stádo muflonů žijící u Machova ve volné přírodě je přitom mimořádné, v celosvětové tabulce trofejí patří první tři místa právě kusům odloveným v téhle oblasti. 

Klíčovou částí případného odchytu a následného nasazení obojku s GPS lokátorem je vytipování vhodných lokalit. Ty bude po umístění nášlapných pastí nutné čtyřiadvacet hodin denně sledovat. Ať už pomocí fotopastí nebo třeba speciálním alarmem.
„Abychom byli poblíž a v momentě odchytu zvířete abychom co nejdříve přijeli s veterinářem. Zvíře bychom uspali, nasadili obojek a zase jej během hodiny vypustíme."

Data z telemetrického obojku potom podle ochranářů pomohou zmapovat chování vlků. A třeba i potvrdit svědectví řady místních o zvláštním chování některých z nich.
„Zda se skutečně tady vlci vyskytují blíže lidských sídel než třeba jinde v Evropě. A jde o to popsat co nejobjektivněji skutečný stav."

Vlk

Pokud se podaří získat povolení, začne odchyt zvířat příští rok na jaře

Aby mohl plánovaný odchyt vlků na Broumovsku začít, potřebují k tomu ochranáři speciální povolení. Pro odchyt mimo území chráněné krajinné oblasti od krajského úřadu a uvnitř lokality od Správy CHKO.

VIDEO: Vlčí smečka na Broumovsku se třetí rok po sobě rozmnožuje. Narodila se další vlčata

Vlčata na záběrech z fotopastí Hnutí DUHA

Vlci, pohybující se na Broumovsku a ve východním Podkrkonoší, se rozmnožují už třetím rokem po sobě. Letošní přírůstky nyní prokázaly záběry z fotopastí Hnutí DUHA, které zachytily zhruba dva měsíce stará vlčata i dospělé vlky. Neznamená to však, že by se počet vlků v území významně zvyšoval. Loňská mláďata během prvního a druhého roku života smečku opouštějí a hledají nová teritoria.

„Účastníky řízení jsou všechny dotčené obce na jejichž území by se onen případný výzkum měl realizovat," vysvětluje Petr Kafka ze Správy CHKO Broumovsko.

Podle něj je potřeba s ochranáři ještě vyřešit situace, kdy se v pasti chytí jiná zvířata, například srnky nebo jeleni.
„Protože ona past pro ně může být určitým způsobem i nebezpečná."

Pokud Hnutí Duha potřebná povolení získá, se samotným odchytem vlků chce začít na jaře příštího roku.

Spustit audio

Související