Majitelé ovčí farmy v Šonově na Broumovsku mají kvůli vlkům existenční problémy

16. květen 2019 12:32

Rodinná ovčí farma v Šonově na Broumovsku řeší existenční problémy. Majitelé se obávají útoků vlků na svá stáda a téměř pět stovek zvířat tak letos zatím nevypustili na pastviny. Ovce ale kvůli tomu dávají méně mléka. Farma si přitom mléko sama zpracovává, vyrábí například sýry, jogurty nebo tvarohy, teď ale kvůli nižší produkci neplní nasmlouvané zakázky. 

Světově unikátní populace muflonů na Broumovsku se stává snadným cílem vlků. Stádo je poloviční

Světově unikátní populace muflonů na Broumovsku se stává snadným cílem vlků

V okolí Machova na Broumovsku výrazně ubyla populace muflonů. Podle místních myslivců zhruba o padesát procent. Úbytek mají na svědomí vlci. Stádo muflonů žijící u Machova ve volné přírodě je přitom mimořádné, v celosvětové tabulce trofejí patří první tři místa právě kusům odloveným v téhle oblasti. 

Několik desítek metrů dlouhý ovčín stojí pár kroků od domu farmářů. Na dohled jsou louky, kde už se zvířata loni touhle dobou přes den běžně pásla, teď jsou stále zavřená ve stáji.

„Ovce na pastvu nepouštíme, protože ty útoky vlků by byly fatální," říká majitel farmy Vladimír Menčík.

O zvířata začal po útocích vlků ve velkém přicházet v loňském roce. Zimu stádo strávilo ve stájích, ztráty tedy nebyly, ale vlci se stále pohybují v bezprostředním okolí farmy.

Majitelé ovčí farmy v Šonově na Broumovsku mají kvůli vlkům existenční problémy

Majitelé vlky i přes den podle svých slov běžně vídají z okna, před třemi týdny dokonce přímo u domu zakousli jejich šestnáctiletého psa.
„Žena byla v ovčíně a tady byla zabitá border kolie."

Na farmě se přitom snaží plnit doporučení ochranářů. Už loni v létě pořídili čtyři pastevecké psy, každého za dvacet tisíc korun, ti ale zatím stáda podle Vladimíra Menčíka před vlky neubrání.
„To jsou mladí psi, ty ještě nemůžu pustit do střetu s vlkem. Protože těm je rok."

Vlci došli na Broumovsko až z Pobaltí. Učíme se s nimi žít a výt, ale vyjít s nimi není jednoduché

Vlk

Dnešním hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko Ing. Hana Heinzelová. Povídat si budeme nejen o přírodním bohatství a krásách této jedinečné lokality na hranicích s Polskem, ale také o vlcích. A zeptáme se i na invazivní, tedy nepůvodní druhy zvěře, které se na Broumovsku objevují.

Zatím je v nedohlednu i nový, devět kilometrů dlouhý plot kolem pastvin. Ten stávající má devadesát centimetrů a vlka nezastaví. Farmářům ale ochranáři před lety vyšší ohradu kvůli migraci divoké zvěře nepovolili. Na vyšší plot za zhruba dva a půl milionu korun nemají peníze. Menčíkovi čekají na dotaci státu bez nutné finanční spoluúčasti.
„My jsme chtěli, aby nám zaplatili alespoň materiál, že práci si uděláme sami. Ale vy musíte čekat, až bude nějaká výzva a do té se zapojit, přibližně do července. Potom to musíme zadministrovat a někdy na podzim začneme dělat ohrady."

Současné problémy přitom farmu existenčně ohrožují. Produkce dojných ovcí je totiž výrazně nižší než v minulých letech. Farma přitom mléko sama zpracovává, teď ale výrobna z velké části stojí.

Majitelé ovčí farmy v Šonově na Broumovsku mají kvůli vlkům existenční problémy

„Pro srovnání, loni v dubnu jsme zpracovali 6 191 litrů mléka a letos 2 693 litrů. Nedokážeme dodat zákazníkům to, co si objednají," popisuje situaci dcera majitelů farmy Tereza Šťovíčková. Stojí oblečená v bílém uprostřed ztichlého provozu, vyrábět není z čeho.

Přes den práce na farmě, v noci hlídkování na pastvinách

Kvůli aktuální krizi tak farmáři v příštích dnech ovce na pastvu přece jen vyženou, objíždět pastviny v noci autem jako dřív už ale podle nich nestačí. Koupili proto karavan a v něm budou přímo na pastvinách nocovat.

„Psa budeme mít zajištěného u sebe. To bude takový oznamovatel nějakého problému. A pak doufáme, že to nějakým způsobem sami dořešíme," říká spolumajitelka farmy Monika Menčíková. Jak dlouho ale její rodina vydrží přes den dojit, zpracovávat mléko a v noci hlídat zvířata na pastvě, neví.

Spustit audio

Související