Světově unikátní populace muflonů na Broumovsku se stává snadným cílem vlků. Stádo je poloviční

1. březen 2019 13:30

V okolí Machova na Broumovsku výrazně ubyla populace muflonů. Podle místních myslivců zhruba o padesát procent. Úbytek mají na svědomí vlci. Stádo muflonů žijící u Machova ve volné přírodě je přitom mimořádné, v celosvětové tabulce trofejí patří první tři místa právě kusům odloveným v téhle oblasti. 

„Našli jsme ulovené desítky kusů mufloní zvěře, berany, muflonky, mláďata. Napříč celou populací," říká hospodář mysliveckého sdružení Machov Jiří Scholz.

Někteří farmáři z Broumovska dál požadují odstřel vlků. Jednali s ministrem životního prostředí

03801064.jpeg

Část farmářů z Broumovska stále trvá na možnosti regulace počtu vlků ve volné přírodě. Těchto šelem je v Česku podle odhadů maximálně třicet, podle chovatelů by měl být povolený jejich odstřel. Farmáři se nesmířili s rozhodnutím prvoinstančního soudu, který jejich žalobu na stát z formálních důvodů zamítl. 

Podle něj se situace rapidně zhoršila v posledním roce a není prý pochyb, že muflony loví vlci.
„Podle pozorování, fotopastí a podle těch znaků, je to evidentní."

Vlci se na Broumovsku objevili před třemi lety a myslivci tak se škodami počítali. Zdaleka ale ne s takovými.
„Určitou představu jsme měli, ale realita je absolutně jiná."

V okolí Machova zůstaly už jen asi tři desítky muflonů, jde přitom o geneticky nejsilnější populaci na světě. Říká to další z myslivců Petr Zima.
„Samčí kusy dosahují nejvyšších bodových hodnocení trofejí ve světových tabulkách ve volné přírodě."

Světově unikátní populace muflonů na Broumovsku se stává snadným cílem vlků

Podle myslivců je za tím 20 let intenzivní práce. Populace žijící na asi třech tisícovkách hektarů pravidelně třídili a redukovali, vybrané kusy posílali do dalších chovů po celé Evropě. S tím je teď prý konec.

„Je to konec mysliveckého hospodaření. Konec práce, konec chovu té zvěře," dodává hospodář Jiří Scholz.

Vlci na snímku z fotopasti

Že mají úbytek muflonů na Broumovsku z velké části na svědomí vlci, potvrzuje i Petr Kafka z Agentury ochrany přírody a krajiny. Mufloni jsou podle něj pro tyhle šelmy velmi snadnou kořistí.
„Muflon je vlastně jakousi zdivočelou ovcí, která dříve žila pouze na ostrově Korsika, kde nebyli žádní predátoři. A proto si ani teď nenese nějaké chování, které by ji před těmi vlky ochránilo."

Podle myslivců se dá populace muflonů na Broumovsku zachránit pouze regulací počtu vlků, to samé požadují i farmáři. Někteří kvůli tomu žalují stát a momentálně čekají, jak zareaguje Nejvyšší soud.

Muflon (ilustrační foto)
Spustit audio

Související